
Mexikansk bönbowl
med vitlöksris och chilistekta jordnötter
Vi kategoriserar recept som “Klimatsmarta” om de producerar minst 50 % mindre koldioxid än en genomsnittlig måltid från HelloFresh. Du kan hitta mer information i vårt Hjälpcenter.
Ikväll gör vi en underbar bönbowl, en fantastisk allt i allt maträtt, med massor av spännande ingredienser. Vi börjar med att koka ris tillsammans med citrongräs. Medan riset kokar gör vi en knaprig jordnötssalsa med vitlök och lime, och så steker vi kidneybönor med asiatisk woksås, sojasås och honung. Sedan bygger vi vår bowl med ris, bönor, kålsallad och avokado, och så toppar vi med asiatisk majo, jordnötssalsa & salladslök.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
Ingredienser
2 st
Vitlöksklyfta
150 g
Basmatiris
1 st
Tomat
1 st
Rödlök
1 st
Lime
1 portionspåse
Koriander
1 st
Avokado
20 g
Saltade jordnötter
(Innehåller Jordnötter Kan innehålla Sesam, Nötter)
1 paket
Kidneybönor
1 g
Chili flakes
10 g
Sesamfrön
(Innehåller Sesam Kan innehålla Nötter, Jordnötter)
5 g
Tex-Mex
½ burk
Tomatpuré
75 g
Yoghurt
(Innehåller Mjölk)
Ingår inte i din leverans
½ msk
Olivolja (steg 1)
3 dl
Vatten (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 1)
1 msk
Olivolja (steg 3)
1 tsk
Socker (steg 3)
1 msk
Olivolja (steg 4)
1 dl
Vatten (steg 4)
½ tsk
Salt (steg 4)
½ tsk
Socker (steg 4)
Köksredskap
Instruktioner

Finhacka eller pressa vitlök.
Hetta upp olivolja [1/2 msk I 1 msk] i en kastrull på medelhög värme. Fräs hälften av vitlöken i 30 sek.
Tillsätt vatten [3 dl | 6 dl] och koka upp. Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till låg värme och sjud under lock i 10 min.
Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min tills riset är mjukt och vattnet har absorberats.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!

Finhacka tomat, rödlök och hälften av koriandern (spara resten till garnering).
Skär lime i klyftor.
Halvera och kärna ur avokado. Gröp ur med en sked, och skär i tunna skivor.
Grovhacka jordnötter.
Skölj kidneybönor under kallt vatten.

Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stekpanna på medelhög värme. Stek jordnötter i 2-3 min eller tills lätt rostade.
Tillsätt resterande vitlök och en nypa chili flakes, och stek i 1 min. Ta stekpannan av värme, och rör i sesamfrön.
Låt svalna något, och tillsätt limejuice [1 tsk | 2 msk] och socker [1 tsk | 2 tsk]. Smaka av med salt och peppar och lägg över till en liten skål.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.

Hetta upp olivolja [1 msk I 2 msk] i samma stekpanna på medelhög värme.
Stek hälften av rödlöken, Tex-Mex och en nypa salt i 1-2 min, tills mjuk.
Tillsätt kidneybönor och tomatpuré [1/2 burk, 2P], och stek i 1-2 min.
Rör i resterande chili flakes, vatten [1 dl | 2 dl], salt [1/2 tsk | 1 tsk] och socker [1/2 tsk | 1 tsk]. Sjud i ytterligare 1-2 min, eller tills såsen har tjocknat.

Blanda tomat, resterande rödlök, en generös skvätt limejuice, hackad koriander, en nypa salt och peppar i en medelstor skål.
Blanda yoghurt, resterande limejuice och en nypa salt i en liten skål.

Lägg upp ris i skålar.
Toppa med bönor, pico de gallo och avokado.
Krydda avokado med en nypa salt.
Ringla över limeyoghurt.
Strö över jordnötssalsa och korianderblad.