topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Mexikansk bönbowl

Mexikansk bönbowl

med vitlöksris och chilistekta jordnötter

Vi kategoriserar recept som “Klimatsmarta” om de producerar minst 50 % mindre koldioxid än en genomsnittlig måltid från HelloFresh. Du kan hitta mer information i vårt Hjälpcenter.

Ikväll gör vi en underbar bönbowl, en fantastisk allt i allt maträtt, med massor av spännande ingredienser. Vi börjar med att koka ris tillsammans med citrongräs. Medan riset kokar gör vi en knaprig jordnötssalsa med vitlök och lime, och så steker vi kidneybönor med asiatisk woksås, sojasås och honung. Sedan bygger vi vår bowl med ris, bönor, kålsallad och avokado, och så toppar vi med asiatisk majo, jordnötssalsa & salladslök.

Taggar:
Glutenfri
Vegetarisk
Stark
Klimatsmart
Allergener:
Jordnötter
Sesam
Mjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
30 minuter
SvårighetsgradMedel

Ingredienser

Antal portioner

2 st

Vitlöksklyfta

150 g

Basmatiris

1 st

Tomat

1 st

Rödlök

1 st

Lime

1 portionspåse

Koriander

1 st

Avokado

20 g

Saltade jordnötter

(Innehåller Jordnötter Kan innehålla Sesam, Nötter)

1 paket

Kidneybönor

1 g

Chiliflakes

10 g

Sesamfrön

(Innehåller Sesam Kan innehålla Nötter, Jordnötter)

5 g

Tex-Mex

½ burk

Tomatpuré

75 g

Yoghurt

(Innehåller Mjölk)

Ingår inte i din leverans

½ msk

Olivolja (steg 1)

3 dl

Vatten (steg 1)

½ tsk

Salt (steg 1)

1 msk

Olivolja (steg 3)

1 tsk

Socker (steg 3)

1 msk

Olivolja (steg 4)

1 dl

Vatten (steg 4)

½ tsk

Salt (steg 4)

½ tsk

Socker (steg 4)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kcal)866 kcal
Energi (kJ)3623 kJ
Fett42.45 g
varav mättat9.4 g
Kolhydrater83.9 g
varav socker16 g
Protein23.97 g
Salt3.7 g

Köksredskap

Stekpanna
Kastrull

Instruktioner

Koka ris
1

Finhacka eller pressa vitlök.

Hetta upp olivolja [1/2 msk I 1 msk] i en kastrull på medelhög värme. Fräs hälften av vitlöken i 30 sek.

Tillsätt vatten [3 dl | 6 dl] och koka upp. Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till låg värme och sjud under lock i 10 min. 

Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min tills riset är mjukt och vattnet har absorberats. 

TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!

Förbered råvaror
2

Finhacka tomat, rödlök och hälften av koriandern (spara resten till garnering). 

Skär lime i klyftor. 

Halvera och kärna ur avokado. Gröp ur med en sked, och skär i tunna skivor.

Grovhacka jordnötter.

Skölj kidneybönor under kallt vatten. 

Förbered jordnötssalsa
3

Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stekpanna på medelhög värme. Stek jordnötter i 2-3 min eller tills lätt rostade.

Tillsätt resterande vitlök och en nypa chili flakes, och stek i 1 min. Ta stekpannan av värme, och rör i sesamfrön. 

Låt svalna något, och tillsätt limejuice [1 tsk | 2 msk] och socker [1 tsk | 2 tsk]. Smaka av med salt och peppar och lägg över till en liten skål.

TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.

Koka kidneybönor
4

Hetta upp olivolja [1 msk I 2 msk] i samma stekpanna på medelhög värme.

Stek hälften av rödlöken, Tex-Mex och en nypa salt i 1-2 min, tills mjuk.

Tillsätt kidneybönor och tomatpuré [1/2 burk, 2P], och stek i 1-2 min.

Rör i resterande chili flakes, vatten [1 dl | 2 dl], salt [1/2 tsk | 1 tsk] och socker [1/2 tsk | 1 tsk]. Sjud i ytterligare 1-2 min, eller tills såsen har tjocknat.

Blanda pico de gallo
5

Blanda tomat, resterande rödlök, en generös skvätt limejuice, hackad koriander, en nypa salt och peppar i en medelstor skål.

Blanda yoghurt, resterande limejuice och en nypa salt i en liten skål.

Servera
6

Lägg upp ris i skålar.

Toppa med bönor, pico de gallo och avokado.

Krydda avokado med en nypa salt.

Ringla över limeyoghurt.

Strö över jordnötssalsa och korianderblad.