Föll du för den frestande titeln på detta fiskrecept? Vi garanterar att du inte blir besviken över resultatet. I kväll lagar vi nämligen en lyxig laxgratäng med mornaysås som toppas med krämigt potatis- och palsternacksmos med ost. En fräsch rucolasallad med olivolja och citron blir ett perfekt tillbehör.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
500 g
Bakpotatis
250 g
Laxfilé
(Innehåller Fisk)
100 g
Mornaysås
(Innehåller Mjölk)
½ st
Citron
20 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
40 g
Rucola
25 g
Pankoströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
30 g
Spenat
(Kan innehålla Selleri)
3 msk
Mjölk (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 1)
2 msk
Olivolja (steg 2)
½ msk
Olivolja (steg 5)
Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Skala och tärna potatis och palsternacka i 2 cm stora bitar.
Koka potatis och palsternacka i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet. Mosa potatis och palsternacka tillsammans med mjölk [3 msk | 6 msk], finriven ost, salt [½ tsk | 1 tsk] och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.
TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.
Under tiden, skölj rucola.
Skär citron [½ st, 2P] i klyftor.
Finhacka eller pressa vitlök.
Ta bort skinn från lax, och tärna lax i 3 cm stora bitar på en separat skärbräda.
Blanda panko, olivolja [2 msk | 4 msk], en nypa salt och peppar i en liten skål.
Blanda mornaysås, vatten [1/2 dl | 1 dl], Vitlöksflörter, vitlök och en nypa peppar i en medelstor ugnsform. Rör i laxbitarna och sprid ut dem jämnt.
Toppa med färdigt potatis- och palsternacksmos. Sprid ut det i ett jämnt lager så att det täcker fisken.
Strö panko ovanpå och grädda i ugnen i 12–15 min, tills toppen är gyllene och såsen bubblar.
TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.
Ta ut den färdiga laxgratängen och låt den svalna några minuter innan servering.
Blanda rucola, olivolja [1/2 msk | 1 msk], en nypa salt och peppar och en skvätt citronsaft i en medelstor skål precis innan servering.
Lägg upp laxgratäng på tallrikar.
Servera med rucolasallad.