HelloFresh
home iconhome icon
arrow right iconarrow right icon
Italiensk recept
Köttbullar

Köttbullar

med senap, potatismos, broccoli och lingonsky

Barnvänlig
star version 2 iconstar version 2 iconstar version 2 iconstar version 2 iconstar version 2 iconstar version 2 iconstar version 2 iconstar version 2 iconstar version 2 iconstar version 2 iconstar version 2 iconstar version 2 iconstar version 2 iconstar version 2 iconstar version 2 iconstar version 2 icon

Låt de minsta finslipa sin finmotorik med att rulla perfekt runda köttbullar och lägg en välsmakande grund för köttbullsrullningsmästerskapen 2028. Tillsammans med krämigt potatismos och motståndskraftig broccoli kommer lönen efter träningspasset att vara värt mödan. Grädden på moset? Söt lingonsky som smakar guld.

Allergener:senapäggglutenmjölk
Tillagningstid45 minutes
SvårighetsgradNivå 2
Ingredienser
Antal portioner
Ingredienserarrow down iconarrow down icon
Antal portioner

500 g

King Edward potatis

250 g

Broccoli

1 st

Schalottenlök

250 g

Nötfärs

25 g

Senap

(Innehållersenap)

25 g

Havregryn

(Innehållergluten)

70 g

Lingonsylt

2.5 g

Kycklingbuljong

Ingår inte i din leverans

1 st

Ägg

(Innehållerägg)

125 ml

Vatten

20 g

Smör

(Innehållermjölk)

Olja

Salt och peppar

Näringsvärden
Näringsvärdenarrow down iconarrow down icon
Energi (kJ)2987 kJ
Energi (kcal)714 kcal
Fett28 g
varav mättat13 g
Kolhydrater74 g
varav socker29 g
Kostfiber13 g
Protein40 g
Salt1 g
Instruktionerarrow up iconarrow up icon
download icondownload icon
Koka potatis
Koka potatis
1

Sätt ugnen på 200°C.

Tärna potatis i 2 cm stora bitar (skalning valfritt). Lägg bitarna i en kastrull och täck dem med kallt vatten*. Koka upp och låt sjuda tills potatisen är genomkokt, 15-20 min.

Häll av potatisen i ett durkslag och häll sedan tillbaka den i kastrullen. Ta av värme och sätt åt sidan.

TIPS: Spara 1 dl av kokvattnet som du sedan kan använda för att mosa potatis.

Rosta broccoli
Rosta broccoli
2

Finhacka schalottenlök. Skär broccoli i tunna buketter.

Placera buketterna på en bakplåt täckt med bakplåtspapper. Ringla över en skvätt olja och krydda med salt och peppar*.

Rosta broccolibuketterna på översta hyllan i ugnen tills gyllenbruna och mjuka, 10-15 min.

Blanda köttfärs
Blanda köttfärs
3

Lägg nötfärs, schalottenlök, senap, havregryn och ägg i en bunke. Krydda med salt och peppar*. Använd händerna för att blanda ingredienserna ordentligt.

Ta 1 msk av köttfärsen och rulla till en liten köttbulle. Lägg den på en tallrik och fortsätt rulla resten av färsen. Köttfärsen räcker till ca 6 köttbullar/person.

TIPS: Rulla bullarna ordentligt så är det mindre chans att de går sönder vid stekning.

Bryn köttbullar
Bryn köttbullar
4

Hetta upp en skvätt olja* i en stekpanna på medelhög värme. Bryn köttbullarna tills de får en jämn yta, 6-7 min.

Tillsätt vatten* (se mängd i ingredienslistan), kycklingbuljong och lingonsylt. Rör om och sänk sedan värmen. Täck stekpannan med ett lock och låt såsen sjuda tills köttbullarna är färdiglagade, 7-8 min.

VIKTIG: Köttbullarna är genomstekta när köttet är utan inslag av rosa.

TIPS: Köttbullarna ger såsen en fylligare smak, därför kommer de att bli ganska mjuka under tillagningen.

Mosa potatis
Mosa potatis
5

Mosa potatisen tillsammans med 1-2 msk av det sparade kokvattnet, eller följ tipset nedan.

Krydda med salt och peppar. Låt stå under lock för att hålla värmen medan köttbullarna färdiglagas.

TIPS: Du kan också mosa potatisen med en skvätt mjölk och en klick med smör.

Servera
Servera
6

Ta av locket från stekpannan och höj värmen när köttbullarna är genomstekta. Koka skyn tills den är blank och har tjocknat något, 1-2 min.

Fördela potatismoset mellan era tallrikar och placera broccolin vid sidan av. Toppa med köttbullar och en generös slev med lingonsky.

Smaklig måltid!