Härligt recept på balsamicoglaserad sej med ostgratinerad klyftpotatis. När potatisen är i ugnen hinner vi svänga ihop en ljuvlig sallad med tomat, basilika och rucola. Vi toppar vår stekta lax med balsamicoglaze och toppar tallrikarna med pestodressing, som passar perfekt både til lax och till potatis.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
500 g
Potatis
1 st
Tomat
1 portionspåse
Basilika
1 st
Vitlöksklyfta
250 g
Laxfilé
(Innehåller: Fisk)
2 g
Mamas Favorit
(Innehåller: Ägg)
40 g
Rucola
24 ml
Balsamvinäger
(Innehåller: Sulfiter)
20 g
Finriven ost
(Innehåller: Mjölk, Ägg)
50 g
Krämig pestodressing
½ tsk
Socker (steg 4)
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Skär potatis (oskalad) i klyftor och placera dem på en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, salt och peppar.
Rosta i ugnen i 25-35 min, eller tills gyllene.
Under tiden, finhacka tomat.
Skär basilika i tunna skivor.
Finhacka eller pressa vitlök.
Skölj rucola.
Torka av lax försiktigt med lite hushållspapper, krydda med Mamas favorit [1/2 paket, 2P] och salt.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stekpanna på medelhög värme.
Stek lax med skinnsidan ner i 3-4 min.
Vänd och stek i ytterligare 3-5 min, eller tills genomstekt.
Lägg över till en tallrik och täck över lax för att hålla på värmen.
TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.
Blanda tomat, basilika och rucola i en skål. Krydda med salt och peppar. Tillsätt eventuellt en skvätt olivolja.
Torka försiktigt ur stekpannan (som du använde till laxen) och hetta upp den på medelvärme.
Tillsätt balsamvinäger och socker [1/2 tsk | 1 tsk], och sjud tills lätt tjocknad, 1-2 min. Ta av pannan från värme.
Ta ut plåten när det återstår 4-5 min av potatisens tillagningstid. Strö riven ost och vitlök över potatis, och ringla över lite olivolja.
Fortsätt rosta i 3-4 min, eller tills ost är gyllene.
Lägg upp klyftpotatis, lax och sallad på tallrikar.
Pensla lax med balsamicoglaze, och ringla resterande balsamicoglaze över salladen.
Servera med pestodressing.