Ikväll ska vi på en kulinarisk resa till Asien och laga spännande mat, som vi nästan vågar lova att ni inte har provat förr. Vi rostar bröd och toppar dem med picklad gurka, och stekta räkor blandade med majonnäs och koriander. Fantastiska tillbehör är krispiga sesampommes och ponzumarinerad kålrabbi.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
500 g
Potatis
2 st
Briochebröd
(Innehåller Ägg, Gluten, Mjölk, Vete Kan innehålla Sesam, Soja)
300 g
Räkor
(Innehåller Kräftdjur)
1 st
Gurka
25 ml
Vitvinsvinäger
(Innehåller Sulfiter)
1 portionspåse
Koriander
2 st
Salladslök
1 st
Ingefära
20 g
Sesamfrön
(Innehåller Sesam Kan innehålla Korn, Kamut, Nötter, Havre, Jordnötter, Råg, Spelt, Vete)
1 st
Lime
50 g
Asiatisk majonnäs
(Innehåller Sesam, Ägg, Senap, Soja, Gluten, Vete)
15 ml
Ponzudressing
(Innehåller Vete, Soja, Gluten, Sulfiter)
½ st
Kålrabbi, vit
1 msk
Smör (steg 1)
1 msk
Smör (steg 2)
½ tsk
Socker (steg 3)
1 msk
Vatten (steg 3)
1 msk
Olivolja (steg 4)
¼ tsk
Salt (steg 5)
Värm ugnen till 240°C/220°C (varmluft).
Skär potatis (oskalad) i 1 cm tunna pommes och placera på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, hälften av sesamfröna, salt och peppar.
Rosta i ugnen i 25–30 min, eller tills gyllene och mjuk.
Halvera briochebröd och bre dem med smör [1 msk | 2 msk].
Placera bröd direkt på gallret i ugnen, rosta i 7-8 min. Ställ sen åt sidan för att svalna.
Grovhacka räkor på en separat skärbräda och krydda med salt.
Smält smör [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme (var försiktig så det inte bränns).
Stek räkor i 1–2 min, tills de är gyllene och genomstekta och vätskan har avdunstat. Ställ åt sidan i en skål.
Under tiden, skala gurka i långa band med en potatisskalare.
Grovhacka koriander.
Skala och skär kålrabbi [1/2 st, 2P] i 1/2 cm tunna stavar.
Skär lime i klyftor.
Riv ingefära (oskalad) fint.
Skär salladslök i tunna skivor.
TIPS: Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten.
Blanda vitvinsvinäger, socker [1/2 tsk I 1 tsk], vatten [1 msk | 2 msk] och en nypa salt i en liten skål.
Vänd i gurka och ställ åt sidan. Häll av lagen precis innan servering.
Blanda kålrabbi, ponzudressing, resterande sesamfrön, salt och peppar i en medelstor skål.
Torka ur stekpannan som användes till räkorna, hetta upp den på medelhög värme och tillsätt olivolja så det täcker pannan.
Stek salladslök och ingefära [2 tsk | 4 tsk] i 2–3 min, eller tills gyllene och krispiga.
Ta upp dem med sked och placera på en tallrik med hushållspapper.
Blanda avsvalnade räkor med asiatisk majonnäs, en skvätt limejuice, koriander, salt [1/4 tsk I 1/2 tsk] och en nypa peppar.
Lägg upp picklad gurka och räkor på brödhalvorna, och strö över salladslök och ingefära.
Servera med sesampommes, ponzumarinerad kålrabbi och resterande limeklyftor vid sidan av.