Har du aldrig testat att laga anka? Det smakar helt fantastiskt och är inte alls krångligt – kvällens ankbröst tillagar du snabbt i stekpannan. Vi serverar det med en utsökt glaze med aprikoschutney, balsamvinäger och rödvinssås och lagar en krämig potatis- och rotsellerigratäng med vitlök och riven ost som tillbehör. En enkel sallad med rädisor och salladsmix blir ett fräscht inslag, och sedan är denna festmåltid komplett!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
60 g
Rödvinssås
(Innehåller: Sulfiter)
1 st
Rotselleri
(Innehåller: Selleri)
50 g
Aprikoschutney
(Innehåller: Senap)
8 g
Kycklingbuljong
500 g
Potatis
75 g
Rädisor
2 st
Vitlöksklyfta
12 ml
Balsamvinäger
(Innehåller: Sulfiter)
60 g
Salladsmix
40 g
Finriven ost
(Innehåller: Mjölk, Ägg)
300 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller: Mjölk)
340 g
Ankbröst, sous vide
½ tsk
Salt till sås
¼ tsk
Salt till kött
1 msk
Smör till glaze
2 msk
Vatten till glaze
½ tsk
Salt till glaze
½ tsk
Socker till glaze
½ msk
Olja till sallad
¼ tsk
Salt till sallad
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Koka upp en kastrull med saltat vatten.
Ta fram ankbröst så det blir rumstempererat.
Skala och skär rotselleri i 1/2 cm tunna halvmånar.
Skär potatis (oskalad) i 1/2 cm tunna skivor.
Koka potatis och rotselleri i 8–10 min, eller tills mjuka men ännu inte genomkokta. Häll av vattnet och häll tillbaka dem i kastrullen.
Under tiden, finhacka eller pressa vitlök.
Vispa ihop matlagningsgrädde, vitlök, kycklingbuljong, salt och en nypa peppar i en liten skål.
Använd en vass kniv för att skära ett X-mönster i ankskinnet. Torka av med hushållspapper och krydda med en generös nypa salt.
Placera ankbröst i en kall panna med skinnsidan ner och värm till hög värme. Stek med skinnsidan ner i 3 min, tills skinnet är gyllene och sprött.
Sänk till medelvärme, vänd ankbröst och stek i ytterligare 1 min, eller tills genomvarmt.
TIPS: När du placerar ankbröstet i en kall panna som hettas upp blir skinnet krispigt och inget extra fett behövs.
Skär rädisor i tunna skivor.
Skölj salladsmix.
Tillsätt gräddblandningen till kastrullen med kokt potatis och rotselleri och rör om.
Häll sen över allt i en ugnsform och sprid ut rotfrukterna i ett jämnt lager. Strö över finriven ost.
Grädda gratängen i ugnen i 15–20 min, eller tills rotfrukterna är genomstekta och osten är gyllene.
Hetta upp smör i en medelstor kastrull på medelvärme.
Tillsätt aprikoschutney, balsamvinäger, vatten, salt, socker och rödvinssås. Sjud i 2–3 min, eller tills glazen är genomvarm och har tjocknat.
Blanda salladsmix, rädisor, olivolja och salt i en stor skål precis innan servering.
Låt rotfruktsgratängen svalna något innan servering.
Lägg upp rotfruktsgratäng, sallad och ankbröst på tallrikar.
Toppa anka med glaze.