Aprikos- och balsamicoglaserat ankbröst
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Aprikos- och balsamicoglaserat ankbröst

Aprikos- och balsamicoglaserat ankbröst

med krämig rotfruktsgratäng och sallad

Har du aldrig testat att laga anka? Det smakar helt fantastiskt och är inte alls krångligt – kvällens ankbröst tillagar du snabbt i stekpannan. Vi serverar det med en utsökt glaze med aprikoschutney, balsamvinäger och rödvinssås och lagar en krämig potatis- och rotsellerigratäng med vitlök och riven ost som tillbehör. En enkel sallad med rädisor och salladsmix blir ett fräscht inslag, och sedan är denna festmåltid komplett!

Taggar:
Glutenfri
Comfort Food
Allergener:
Sulfiter
Selleri
Senap
Mjölk
Ägg

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid40 minuter
25 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

60 g

Rödvinssås

(Innehåller: Sulfiter)

1 st

Rotselleri

(Innehåller: Selleri)

50 g

Aprikoschutney

(Innehåller: Senap)

8 g

Kycklingbuljong

500 g

Potatis

75 g

Rädisor

2 st

Vitlöksklyfta

12 ml

Balsamvinäger

(Innehåller: Sulfiter)

60 g

Salladsmix

40 g

Finriven ost

(Innehåller: Mjölk, Ägg)

300 ml

Matlagningsgrädde

(Innehåller: Mjölk)

340 g

Ankbröst, sous vide

Ingår inte i din leverans

½ tsk

Salt till sås

¼ tsk

Salt till kött

1 msk

Smör till glaze

2 msk

Vatten till glaze

½ tsk

Salt till glaze

½ tsk

Socker till glaze

½ msk

Olja till sallad

¼ tsk

Salt till sallad

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)4558 kJ
Energi (kcal)1089 kcal
Fett65.9 g
varav mättat32 g
Kolhydrater77.1 g
varav socker23.4 g
Protein47.7 g
Salt7.3 g

Instruktioner

Förbered rotfrukter
1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).

Koka upp en kastrull med saltat vatten.

Ta fram ankbröst så det blir rumstempererat. 

Skala och skär rotselleri i 1/2 cm tunna halvmånar.

Skär potatis (oskalad) i 1/2 cm tunna skivor.

Koka potatis och rotselleri i 8–10 min, eller tills mjuka men ännu inte genomkokta. Häll av vattnet och häll tillbaka dem i kastrullen.

Stek anka
2

Under tiden, finhacka eller pressa vitlök.

Vispa ihop matlagningsgrädde, vitlök, kycklingbuljong, salt och en nypa peppar i en liten skål.

Använd en vass kniv för att skära ett X-mönster i ankskinnet. Torka av med hushållspapper och krydda med en generös nypa salt.

Placera ankbröst i en kall panna med skinnsidan ner och värm till hög värme. Stek med skinnsidan ner i 3 min, tills skinnet är gyllene och sprött.

Sänk till medelvärme, vänd ankbröst och stek i ytterligare 1 min, eller tills genomvarmt.

TIPS: När du placerar ankbröstet i en kall panna som hettas upp blir skinnet krispigt och inget extra fett behövs.

Förbered grönsaker
3

Skär rädisor i tunna skivor.

Skölj salladsmix.

Grädda rotfruktsgratäng
4

Tillsätt gräddblandningen till kastrullen med kokt potatis och rotselleri och rör om.

Häll sen över allt i en ugnsform och sprid ut rotfrukterna i ett jämnt lager. Strö över finriven ost.

Grädda gratängen i ugnen i 15–20 min, eller tills rotfrukterna är genomstekta och osten är gyllene.

Laga aprikosglaze
5

Hetta upp smör i en medelstor kastrull på medelvärme.

Tillsätt aprikoschutney, balsamvinäger, vatten, salt, socker och rödvinssås. Sjud i 2–3 min, eller tills glazen är genomvarm och har tjocknat.

Blanda salladsmix, rädisor, olivolja och salt i en stor skål precis innan servering.

Servera
6

Låt rotfruktsgratängen svalna något innan servering.

Lägg upp rotfruktsgratäng, sallad och ankbröst på tallrikar.

Toppa anka med glaze.