På jakt efter god och lättlagad vegomat? Till kvällens gröna recept har vi hämtat inspiration från det grekiska kökets härliga smaker. Vi fyller varma pitabröd med rostade kikärtor som smaksatts med rökt paprikapulver, en fräsch sallad med tomat, gurka och persilja och en krämig yoghurtdressing. Krispiga hemmagjorda pommes kryddade med oregano passar perfekt till.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
500 g
Potatis
½ g
Torkad oregano
1 paket
Kikärtor
2 st
Tomat
1 st
Gurka
1 portionspåse
Bladpersilja
2 st
Pitabröd
(Innehåller: Gluten, Vete)
150 g
Yoghurt
(Innehåller: Mjölk)
4 g
Rökt paprikapulver
½ g
Chiliflakes
½ st
Vitlöksklyfta
25 g
Majonnäs
(Innehåller: Senap, Ägg)
1 msk
Olivolja (steg 2)
1 msk
Vetemjöl (steg 2)
½ tsk
Salt (steg 2)
½ msk
Olivolja (steg 4)
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Skär potatis (oskalad) i 1 cm tunna pommes och placera på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, oregano [1/2 paket, 2P], salt och peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene.
Under tiden, häll av kikärtor.
Blanda kikärtor, olivolja [1 msk | 2 msk], mjöl [1 msk | 2 msk], rökt paprikapulver, salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar i en medelstor skål.
Placera kikärtor på en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper och rosta i ugnen i 20–30 min, eller tills gyllene.
Ta ut kikärtor och låt svalna.
Under tiden, grovhacka tomat och gurka.
Finhacka persilja.
Finhacka eller pressa vitlök [1/2 klyfta, 2P].
Blanda tomat, gurka, persilja, olivolja [1/2 msk | 1 msk], en nypa salt och peppar i en medelstor skål.
Blanda yoghurt, majonnäs, vitlök och chiliflakes [1/2 paket, 2P] i en liten skål. Krydda med en nypa salt och peppar.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Värm pitabröd på gallret i ugnen i 3–4 min, tills genomvarma, när det återstår 5 min av potatisens tillagningstid.
TIPS: Pitabröden kan ätas rätt ur påsen, men vi rekommenderar att värma dem.
Skär en öpning i pitabröd och fyll med kikärtor, sallad och hälften av yoghurtdressingen.
Lägg upp pitabröd, oreganopommes och resterande grönsaker och kikärtor på tallrikar.
Servera med resterande yoghurtdressing vid sidan av.