Bowls – alltså mat serverad i skålar – har blivit jättepopulärt, och vi förstår varför. För vem gillar inte enkla allt i ett-rätter där bara fantasin sätter gränser för smakkombinationerna? Till kvällens variant har vi hämtat inspiration från det mexikanska köket och bygger vår bowl med fluffigt ris, tex-mex-kryddade räkor, färsk avokado och majssalsa med rödlök, koriander och limesaft. Krämig cajunyoghurt och rostade chilijordnötter fulländar smakupplevelsen.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
150 g
Basmatiris
150 g
Räkor
(Innehåller Kräftdjur)
5 g
Tex-Mex
1 st
Avokado
150 ml
Yoghurt
(Innehåller Mjölk)
½ st
Lime
20 g
Saltade jordnötter
(Innehåller Jordnötter Kan innehålla Sesam, Nötter)
1 g
Chiliflakes
½ st
Rödlök
1 portionspåse
Koriander
2 g
Ay Cajun-ba
(Innehåller Sulfiter)
1 burk
Majs
3 dl
Vatten (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 1)
¼ tsk
Salt (steg 2)
1 msk
Olivolja (steg 3)
½ tsk
Socker (steg 3)
1 msk
Smör (steg 5)
1 msk
Vatten (steg 5)
½ msk
Olivolja (steg 5)
Koka upp en medelstor kastrull med vatten [3 dl | 6 dl].
Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 10 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Under tiden, finhacka rödlök [1/2 st, 2P] och koriander.
Häll av majs.
Skär lime [1/2 st, 2P] i klyftor.
Blanda majs, rödlök, koriander, limesaft, en nypa salt och peppar i en medelstor skål.
Blanda yoghurt, Ay Cajun-ba [1/2 paket, 2P] och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] i en liten skål.
Grovhacka jordnötter.
Hetta upp olivolja [1 msk I 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Rosta jordnötter i 2–3 min, eller tills gyllene.
Ta av pannan från värme och rör ner chiliflakes [1/2 paket, 2P], socker [1/2 tsk | 1 tsk], salt och peppar. Lägg över till en liten skål.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Halvera och kärna ur avokado. Gröp ur med en sked och skär i tunna skivor. Krydda med en nypa salt.
Hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i samma stekpanna på medelhög värme.
Stek räkor med Tex-Mex och salt i 1–2 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta.
Tillsätt smör [1 msk | 2 msk], vatten [1 msk | 2 msk] och en skvätt limesaft. Rör tills smör har smält och ta av från värme.
TIPS: Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten.
Lägg upp ris i skålar.
Toppa med majssalsa, avokado och räkor.
Skeda sky från pannan över räkor.
Garnera med jordnötstopping och servera med cajunyoghurt.