Mexikansk-kryddad räkbowl
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Mexikansk-kryddad räkbowl

Mexikansk-kryddad räkbowl

med avokado och het jordnötstopping

Bowls – alltså mat serverad i skålar – har blivit jättepopulärt, och vi förstår varför. För vem gillar inte enkla allt i ett-rätter där bara fantasin sätter gränser för smakkombinationerna? Till kvällens variant har vi hämtat inspiration från det mexikanska köket och bygger vår bowl med fluffigt ris, tex-mex-kryddade räkor, färsk avokado och majssalsa med rödlök, koriander och limesaft. Krämig cajunyoghurt och rostade chilijordnötter fulländar smakupplevelsen.

Allergener:
Kräftdjur
Mjölk
Jordnötter
Sulfiter

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid25 minuter
25 minuter
SvårighetsgradLätt

Ingredienser

Antal portioner

150 g

Basmatiris

150 g

Räkor

(Innehåller Kräftdjur)

5 g

Tex-Mex

1 st

Avokado

150 ml

Yoghurt

(Innehåller Mjölk)

½ st

Lime

20 g

Saltade jordnötter

(Innehåller Jordnötter Kan innehålla Sesam, Nötter)

1 g

Chiliflakes

½ st

Rödlök

1 portionspåse

Koriander

2 g

Ay Cajun-ba

(Innehåller Sulfiter)

1 burk

Majs

Ingår inte i din leverans

3 dl

Vatten (steg 1)

½ tsk

Salt (steg 1)

¼ tsk

Salt (steg 2)

1 msk

Olivolja (steg 3)

½ tsk

Socker (steg 3)

1 msk

Smör (steg 5)

1 msk

Vatten (steg 5)

½ msk

Olivolja (steg 5)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)3450 kJ
Energi (kcal)824 kcal
Fett41.7 g
varav mättat14.4 g
Kolhydrater79.9 g
varav socker14 g
Protein23.9 g
Salt4.2 g

Köksredskap

Stekpanna
Kastrull

Instruktioner

Koka ris
1

Koka upp en medelstor kastrull med vatten [3 dl | 6 dl].

Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 10 min.

Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.

TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!

Blanda majssalsa
2

Under tiden, finhacka rödlök [1/2 st, 2P] och koriander.

Häll av majs.

Skär lime [1/2 st, 2P] i klyftor.

Blanda majs, rödlök, koriander, limesaft, en nypa salt och peppar i en medelstor skål.

Blanda yoghurt, Ay Cajun-ba [1/2 paket, 2P] och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] i en liten skål.

Gör jordnötstopping
3

Grovhacka jordnötter.

Hetta upp olivolja [1 msk I 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.

Rosta jordnötter i 2–3 min, eller tills gyllene.

Ta av pannan från värme och rör ner chiliflakes [1/2 paket, 2P], socker [1/2 tsk | 1 tsk], salt och peppar. Lägg över till en liten skål.

TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.

Förbered avokado
4

Halvera och kärna ur avokado. Gröp ur med en sked och skär i tunna skivor. Krydda med en nypa salt.

Stek räkor
5

Hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i samma stekpanna på medelhög värme.

Stek räkor med Tex-Mex och salt i 1–2 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta.

Tillsätt smör [1 msk | 2 msk], vatten [1 msk | 2 msk] och en skvätt limesaft. Rör tills smör har smält och ta av från värme.

TIPS: Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten.

Servera
6

Lägg upp ris i skålar.

Toppa med majssalsa, avokado och räkor.

Skeda sky från pannan över räkor.

Garnera med jordnötstopping och servera med cajunyoghurt.