Jamaicansk-inspirerad sötpotatiscurry
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Jamaicansk-inspirerad sötpotatiscurry

Jamaicansk-inspirerad sötpotatiscurry

med kidneybönsris och rostad kokos

Med dagens middag drömmer vi oss bort till ett soligt Jamaica och det karibiska köket. Vi lagar en krämig kokoscurry med massor av härliga kryddor och sötpotatis som rostats gyllene och mjuk i ugnen. Curryn får sällskap av kidneybönsris och vi toppar med rostade kokosflingor, hackad koriander och färsk chili.

Taggar:
Vegetarisk
Plantbaserat
Allergener:
Selleri

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid25 minuter
20 minuter
SvårighetsgradLätt

Ingredienser

Antal portioner

15 g

Riven kokos

(Kan innehålla Korn, Sesam, Råg, Jordnötter, Vete, Gluten, Nötter, Spelt, Havre)

150 g

Långkornigt vitt ris

½ paket

Kidneybönor

450 g

Sötpotatis

1 st

Lök

1 st

Paprika

1 burk

Tomatpuré

4 g

Goan xacuti

8 g

Panamat

4 g

Grönsaksbuljong

(Innehåller Selleri)

200 ml

Kokosmjölk

½ st

Röd chili

1 portionspåse

Koriander

½ st

Lime

Ingår inte i din leverans

¼ tsk

Salt (steg 1)

3 dl

Vatten (steg 2)

½ tsk

Salt (steg 2)

1 msk

Olivolja (steg 3)

1 dl

Vatten (steg 4)

½ tsk

Salt (steg 4)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)3607 kJ
Energi (kcal)862 kcal
Fett31.9 g
varav mättat20.9 g
Kolhydrater115.7 g
varav socker14.5 g
Protein17.7 g
Salt5.3 g

Köksredskap

Bakplåt
Stekpanna
Kastrull

Instruktioner

Rosta sötpotatis
1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).

Skala och tärna sötpotatis i 2 cm stora bitar och placera dem på en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och peppar.

Rosta i ugnen i 20–30 min, eller tills gyllene och mjuka.

Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme. Rosta kokosflingor i 30 sek, eller tills gyllene. Ställ åt sidan i en liten skål.

Koka ris
2

Häll av kidneybönor.

Koka upp en medelstor kastrull med vatten [3 dl | 51/2 dl].

Rör i ris, kidneybönor [1/2 paket, 2P] och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 14 min.

Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.

TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte.

Stek grönsaker
3

Under tiden, grovhacka lök.

Grovhacka paprika.

Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i samma stekpanna på medelhög värme.

Stek lök och paprika i 2–3 min, eller tills mjuka.

Laga sås
4

Tillsätt tomatpuré [1/2 burk, 2P], Goan Xacuti, Panamat och grönsaksbuljong till stekpannan och stek i 1 min.

Tillsätt kokosmjölk, vatten [1 dl | 2 dl], salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar.

Sänk till medellåg värme och sjud i 5 min, tills tjocknat.

Vänd ner rostad sötpotatis i såsen.

Förbered råvaror
5

Kärna ur och finhacka chili [1/2 st, 2P].

Grovhacka koriander.

Skär lime [1/2 st, 2P] i klyftor.

Servera
6

Lägg upp ris och curry i skålar.

Toppa ris med rostad kokos och curry med chili och koriander.

Pressa över en skvätt limesaft.

TIPS: Skippa chili, eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.