Redo att känna dig som en fransk mästerkock för en dag? I kväll lagar vi nämligen ugnsstekt kycklingfilé i en krämig dragonsås med crème fraiche och senap som serveras med potatis lyonnaise. Om du inte är bekant med detta tillbehör är det helt enkelt ugnsstekt potatis i skivor med karamelliserad lök, som har sitt ursprung i Lyon – Frankrikes okrönta mathuvudstad. Päronens friska sötma blir ett perfekt komplement till den peppriga rucolan i dagens sallad.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
300 g
Kycklingbröstfilé
2 g
Citronpeppar
1 portionspåse
Dragon
150 ml
Crème fraiche
(Innehåller Mjölk)
500 g
Potatis
1 st
Lök
40 g
Rucola
1 st
Päron
½ st
Rosmarin
15 g
Senap
(Innehåller Senap)
½ tsk
Salt (steg 1)
2 msk
Vatten* (steg 2)
½ msk
Olivolja (steg 2)
½ tsk
Socker (steg 2)
¼ tsk
Salt (steg 2)
½ msk
Olivolja (steg 3)
¼ tsk
Salt (steg 3)
½ dl
Vatten (steg 4)
¼ tsk
Salt (steg 4)
½ msk
Olivolja (steg 5)
¼ tsk
Salt (steg 5)
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Skär potatis (oskalad) i 1 cm tunna skivor.
Grovhacka rosmarinsblad [1/2 påse, 2P].
Placera potatis på en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, salt [1/2 tsk | 1 tsk], rosmarin och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills mjuk.
Skär lök i tunna skivor.
Hetta upp olivolja [½ msk | 1 msk] i en stor stekpanna på medelvärme. Stek lök i 5–6 min, tills mjuk.
Tillsätt vatten [2 msk | 4 msk], socker [1/2 tsk | 1 tsk] och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk]. Rör om och koka i 3–5 min, eller tills karamelliserad. Ställ åt sidan.
Under tiden, hetta upp olivolja [1/2 msk | 2 msk] i en ny stor stekpanna på medelhög värme.
Tillsätt kyckling och krydda med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och citronpeppar. Stek i 2 min per sida, eller tills brynt.
Placera den på en plåt med bakplåtspapper och tillaga i ugnen i 11–12 min, eller tills genomstekt.
VIKTIGT: 1) Tvätta händer och köksredskap noggrant efter hantering av rå kyckling. 2) Den är färdiglagad när köttet inte längre är rosa i mitten.
Grovhacka dragonblad.
Hetta upp stekpannan som användes till kycklingen (torka inte ur den) på medellåg värme. Tillsätt crème fraiche, vatten [1/2 dl | 1 dl], senap, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och dragon.
Sjud i 2–3 min, tills genomvarmt. Håll varmt tills servering.
Skölj rucola.
Halvera, kärna ur och skär päron i tunna skivor.
Blanda rucola, päron, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en stor skål.
Vänd potatis med karamelliserad lök precis innan servering.
Lägg upp kyckling, potatis och sallad på tallrikar.
Toppa kyckling med dragonsås.