Danska frikadeller i brunsås
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Danska frikadeller i brunsås

Danska frikadeller i brunsås

med bacon-och gräslöksmos och spenatsallad

Ikväll går den kulinariska resan över sundet, och vi frestar med klassiska danska frikadeller med brunsås. Resterande tillbehör är dock allt annat än klassiska. Vi serverar nämligen våra frikadeller med bacon-och gräslöksmos med potatis och crème fraiche, och en fräsch spenatsallad med rädisa, dill och honung- och senapsdressing. Velbekomme!

Allergener:
Mjölk
Sulfiter
Ägg
Senap
Gluten
Vete

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
30 minuter
SvårighetsgradLätt

Ingredienser

Antal portioner

500 g

Bakpotatis

250 g

Blandfärs

1 st

Lök

100 g

Brunsås

(Innehåller Mjölk)

60 g

Spenat

(Kan innehålla Selleri)

75 g

Rädisor

1 portionspåse

Dill

150 ml

Crème fraiche

(Innehåller Mjölk)

20 g

Honung- & senapsdressing

(Innehåller Sulfiter, Ägg, Senap)

140 g

Bacon, tärnad

1 portionspåse

Gräslök

25 g

Ströbröd

(Innehåller Gluten, Vete)

Ingår inte i din leverans

½ tsk

Salt (steg 1)

1 st

Ägg (steg 3)

½ tsk

Salt (steg 3)

¼ tsk

Salt (steg 4)

½ dl

Vatten (steg 5)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)4707 kJ
Energi (kcal)1125 kcal
Fett74.2 g
varav mättat35.3 g
Kolhydrater67.3 g
varav socker12 g
Protein46.3 g
Salt6.5 g

Köksredskap

Stekpanna
Rivjärn
Kastrull

Instruktioner

Koka potatis
1

Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.

Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar.

Koka potatis i 11-13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.

Häll av vattnet, och mosa potatis tillsammans med hälften av crème fraichen och salt [½ tsk | 1 tsk] i kastrullen. Ställ åt sidan under lock. 

Stek bacon
2

Under tiden, hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek bacon i 4-5 min, eller tills gyllene.

Lägg över bacon till en tallrik med hushållspapper.

Medan bacon steks, riv lök grovt. 

Stek frikadeller
3

Blanda blandfärs, ströbröd, lök, ägg [1 st | 2 st], salt [½ tsk | 1 tsk] och en nypa peppar i en stor skål.

Forma färsen till frikadeller (4 per person) med fuktiga händer.

Hetta upp stekpannan med baconfett på medelhög värme.

Stek frikadeller i 3-4 min per sida, tills brynta och genomstekta. Ställ åt sidan på en tallrik.

VIKTIGT: Köttet är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.

Blanda sallad
4

Under tiden, skölj spenat.

Skär rädisor i tunna skivor.

Grovhacka dill.

Blanda spenat, rädisor, dill, honungs- och senapsdressing, resterande crème fraiche, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och peppar i en medelstor skål.

Förbered sås och mos
5

Häll av fett från stekpannan och hetta upp den igen på medelvärme.

Rör i brunsås och vatten [1/2 dl | 1 dl], och sjud i 1 min eller tills uppvärmd. 

Under tiden, finhacka gräslök.

Precis innan servering, rör ihop bacon och gräslök med potatismosen.

Servera
6

Lägg upp frikadeller, bacon-och gräslöksmos och spenatsallad på tallrikar.

Ringla brunsås över frikadellerna.