Vill du laga något lite extra gott och lyxigt i helgen, men har fastnat i kött, potatis och sås-träsket? Vi har lösningen! Skäm bort familjen eller gästerna med perfekt stekt, cajunkryddad lax på en bädd av fluffigt basmatiris och en spenat- och gurksallad med limedressing. Vi gör en krispig sötstark topping på jordnötter, vitlök, chiliflakes, soja och honung som verkligen blir pricken över i och serverar kvällens kulinariska höjdpunkt med en klick het srirachamajonnäs.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
250 g
Laxfilé
(Innehåller Fisk)
4 g
Ay Cajun-ba
(Innehåller Sulfiter)
150 g
Basmatiris
½ st
Lime
30 g
Spenat
(Kan innehålla Selleri)
1 st
Gurka
40 g
Saltade jordnötter
(Innehåller Jordnötter Kan innehålla Sesam, Nötter)
10 g
Sesamfrön
(Innehåller Sesam Kan innehålla Nötter, Jordnötter)
25 g
Honung
½ g
Chiliflakes
25 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
50 g
Srirachamajonnäs
(Innehåller Ägg, Senap)
½ tsk
Salt (steg 1)
3 dl
Vatten (steg 1)
1 msk
Smör (steg 3)
¼ tsk
Salt (steg 4)
1 msk
Olivolja (steg 5)
¼ tsk
Salt (steg 5)
Koka upp en medelstor kastrull med vatten [3 dl | 6 dl].
Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 10 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Under tiden, grovhacka jordnötter.
Skölj och finhacka spenat.
Skär gurka i halvmånar.
Skär lime [1/2 st, 2P] i klyftor.
Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme. Rosta sesamfrön i 2–3 min, eller tills gyllene.
Tillsätt smör [1 msk | 2 msk], jordnötter, chiliflakes [1/2 paket, 2P], honung och sojasås. Fräs under omrörning i 1–2 min, eller tills gyllene och något tjocknat.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Torka av lax med hushållspapper och krydda med Ay Cajun-ba och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk].
Stek med skinnsidan ner i 3–4 min. Vänd laxen och stek i ytterligare 3–5 min, eller tills gyllene och genomstekt.
VIKTIGT: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.
Under tiden, blanda spenat, gurka, olivolja [1 msk | 2 msk], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och limesaft [1 msk | 2 msk] i en medelstor skål.
Lägg upp ris i djupa tallrikar.
Toppa med gurksallad följt av lax.
Strö över krispig topping och servera med en klick srirachamajonnäs.