I kväll frestar vi med en riktigt lyxig helgrätt – perfekt som bjudrätt eller bara för att skämma bort familjen lite extra. På menyn står nämligen supermör rumpstek som serveras med krispig klyftpotatis, rucolasallad med rostade körsbärstomater och en fantastiskt krämig senapssås med grädde och ost.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
12 g
Grov senap
(Innehåller Senap)
125 g
Körsbärstomater
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
400 g
Småpotatis
20 g
Solroskärnor
(Kan innehålla Nötter, Jordnötter, Sesam)
300 g
Rumpstek
2 st
Vitlöksklyfta
20 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
½ g
Torkad oregano
40 g
Rucola
¼ tsk
Salt till kött
½ tsk
Salt till potatis
½ tsk
Socker till tomat
¼ tsk
Salt till tomat
1 msk
Olja till vitlöksolja
1 msk
Olja till stekning
½ tsk
Salt till sås
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Ta fram kött så det blir rumstempererat och krydda det med salt.
Halvera potatis (oskalad) och placera på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, salt och peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, tills gyllene och mjuka.
Under tiden, halvera körsbärstomater och placera dem på en ny plåt med bakplåtspapper.
Blanda med olivolja, socker, salt och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 15–25 min, eller tills brynta. Ta ut från ugnen och låt svalna.
Finhacka eller pressa vitlök.
Blanda olivolja, oregano och hälften av vitlöken i en liten skål.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme när det återstår 10 min av potatisens tillagningstid.
Stek kött i 3–4 min per sida, eller tills brynt.
Låt köttet vila i ett foliepaket tills servering. Det kommer fortsätta tillagas något under tiden det vilar.
TIPS: Stek i ytterligare 1–2 min för genomstekt.
Hetta upp samma stekpanna på medelhög värme och skrapa upp bitar som fastnat i botten. Stek resterande vitlök i 30 sek, tills väldoftande.
Rör i senap, matlagningsgrädde och ost.
Sänk till låg värme och sjud i 2 min, tills lätt tjocknad.
Tillsätt eventuell sky från foliepaketet och krydda med salt och peppar.
Skölj rucola.
Blanda färdig potatis med vitlöksolja på plåten.
Blanda rucola, solroskärnor, en nypa salt och peppar i en stor skål precis innan servering.
TIPS: Tillsätt eventuellt en skvätt olivolja till salladen.
Lägg upp kött, potatis och rucolasallad på tallrikar.
Toppa sallad med rostade tomater.
Ringla senapssås över köttet.