Fish and chips är en riktig engelsk klassiker, men här serverar vi den i ny tappning med koreanska influenser. Vi panerar kolja och steker den gyllene medan vi rostar våra ”chips” – alltså pommes – i ugnen. Snabbsyltad morot och kål får extra sting av chili flakes i en smakrik sallad och vi blandar koreansk BBQ-sås med majonnäs att doppa vår fish and chips i.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
500 g
Potatis
250 g
Kolja
(Innehåller Fisk)
75 g
Koreansk BBQ-sås
(Innehåller Soja, Sesam)
25 g
Pankoströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
12 ml
Vitvinsvinäger
(Innehåller Sulfiter)
1 g
Chiliflakes
1 st
Morot
150 g
Förskuren spetskål
50 g
Majonnäs
(Innehåller Senap, Ägg)
½ tsk
Salt (steg 1)
½ tsk
Socker (steg 2)
1 msk
Vatten* (steg 2)
¼ tsk
Salt (steg 2)
2 msk
Vetemjöl (steg 3)
½ tsk
Salt (steg 3)
½ st
Ägg (steg 3)
1 msk
Olivolja (steg 4)
¼ tsk
Salt (steg 4)
1 msk
Olivolja (steg 5)
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Skär potatis (oskalad) i 1 cm tunna pommes och placera dem på en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper.
Blanda med olivolja, salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene och mjuka.
Skala morot i långa band med en potatisskalare och finhacka den sista innersta biten.
Blanda vitvinsvinäger, socker [1/2 tsk | 1 tsk], vatten [1 msk | 2 msk] och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] i en medelstor skål.
Vänd morot och spetskål i lagen och ställ skålen åt sidan.
Blanda vetemjöl [2 msk | 4 msk], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar i en djup tallrik.
Vispa ägg [1 st | 1 st]. Blanda vispat ägg (använd hälften för 2P) och hälften av koreansk BBQ-sås i en ny djup tallrik.
Häll panko i en tredje djup tallrik.
Torka fisk med hushållspapper och krydda med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk].
Vänd fisk först i mjöl, sen i ägg och till sist panko.
TIPS: Om du inte har ägg så kan du använda 2 msk mjölk istället.
Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme och tillsätt olivolja så det täcker pannan.
Stek fisk i 2–3 min per sida, eller tills gyllene och genomstekt.
Sätt åt sidan på en tallrik med hushållspapper och krydda med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk].
TIPS: Fisken är klar när fiskköttet är ogenomskinligt.
Blanda resterande koreansk BBQ-sås och majonnäs i en liten skål och ställ åt sidan.
Häll av lag från morot och kål.
Tillsätt chiliflakes, olivolja [1 msk | 2 msk] och en nypa peppar till skålen med morot och spetskål. Vänd runt precis innan servering.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Lägg upp fisk, pommes och sallad på tallrikar.
Servera med en klick koreansk BBQ-majonnäs.