
Köttbullar och potatismos
med brunsås och picklad gurka
Härlig mysmat som kommer att slukas av hela familjen. Supersaftiga, krispiga köttbullar med silkeslent potatismos. De sötsura gurkorna skapar perfekt balans och den ljuvliga gräddsåsen fulländar denna fantastiska måltid.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
Ingredienser
1 st
Vitlöksklyfta
1 st
Gurka
1 portionspåse
Dill
25 ml
Vitvinsvinäger
(Innehåller Sulfiter)
500 g
Bakpotatis
250 g
Blandfärs
25 g
Ströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
1 st
Morot
½ st
Lök
100 g
Brunsås
(Innehåller Mjölk)
4 g
Vitlöksflörter
Ingår inte i din leverans
½ tsk
Salt (steg 1)
3 msk
Mjölk (steg 1)
½ tsk
Socker (steg 2)
1 st
Ägg (steg 3)
1 msk
Olivolja (steg 3)
½ tsk
Salt (steg 3)
½ dl
Vatten (steg 5)
1 msk
Vatten* (steg 2)
¼ tsk
Salt (steg 5)
Köksredskap
Instruktioner

Koka upp lättsaltat vatten* i en medelstor kastrull. Skala och skär potatis i 2 cm stora bitar. Koka potatis i 10-12 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv. Häll av vattnet och lägg potatis tillbaka i kastrullen. Mosa med smör* [1 msk | 2 msk], mjölk* [2 msk | 4 msk] och en generös nypa salt*. Sätt lock på för att hålla på värmen.

Skär gurka i tunna halvmånar. Finhacka dill. Blanda vatten* [3 msk | 6 msk], vitvinsvinäger, socker* [2 tsk | 4 tsk], salt* [1/2 tsk | 1 tsk] och hälften av dillen i en skål. Tillsätt gurka, rör om och ställ åt sidan.

Blanda blandfärs, kycklingbuljong, ägg* [1 st | 2 st], panko och en nypa salt* i en stor skål. Rulla 1 msk av färsen till en köttbulle, placera den på en tallrik och fortsätt med resten av färsen - ca 5 per person. Hetta upp en skvätt olivolja* i en stor stekpanna på medelhög värme. Stek köttbullar i 10-12 min, eller tills de är genomstekta och har fin stekyta. VIKTIGT: Köttbullarna är färdiglagade när köttet är genomstekt och utan inslag av rosa.

Finhacka morot (oskalad). Skiva lök [1/2 st, 2P] tunt. Finhacka (eller pressa) vitlök.

Ta köttbullar av värmen och sätt åt sidan på en tallrik. Tillsätt en skvätt olivolja*, morot, lök och vitlök i stekpannan, och fräs i 2-3 min. Tillsätt matlagningsgrädde och köttbuljong, och sjud i 2-3 min. Smaksätt med salt* [1/4 tsk | 1/2 tsk] och peppar*. Tillsätt köttbullar och låt dem värmas upp. Häll av lagen från gurkan.

Lägg upp potatismos, köttbullar, picklad gurka och sås på tallrikar. Garnera med resterande dill.