Kvällens kulinariska resa går till Libanon, och vi överraskar med en massa spännande mat. Vi bjuder på en varm linssallad med spiskumminrostad morot, schalottenlök och rödbeta som toppas med smakrik tahinidressing och smulad salladsost. De krispiga tortillachipsen gör du själv av tortillas, olivolja och za'atar.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Citron
25 g
Tahini
(Innehåller: Sesam)
50 g
Majonnäs
(Innehåller: Senap, Ägg)
2 st
Tortillabröd
(Innehåller: Gluten, Vete)
150 g
Yoghurt
(Innehåller: Mjölk)
4 g
Spiskummin, malen
1 st
Vitlöksklyfta
195 g
Gröna linser
(Kan innehålla spår av: Gluten)
2 st
Rödbeta
100 g
Salladsmix
8 g
Za'atar
(Innehåller: Sesam)
50 g
Grekisk ost
(Innehåller: Mjölk)
2 st
Morot
1 st
Schalottenlök
¼ tsk
Salt till grönsaker
¼ tsk
Salt till dressing
¼ tsk
Socker till dressing
3 msk
Vatten till dressing
¼ tsk
Salt till tortillachips
¼ tsk
Salt till sallad
1 msk
Olja till sallad
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Tärna oskalad morot och rödbeta i 2 cm stora bitar.
Skär schalottenlök i 1 cm breda klyftor.
Placera grönsaker på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med en skvätt olivolja, spiskummin, salt och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills mjuka.
TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.
Under tiden, finhacka eller pressa vitlök.
Blanda yoghurt, majonnäs, vitlök, tahini, salt, socker och vatten i en liten skål.
Skär tortillas i 2 cm stora fyrkanter.
Blanda tortillabitar, en skvätt olivolja, za'atar och salt i en stor skål.
Fördela tortillabitar på en ny plåt med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
Under tiden, häll av och skölj linser.
Tillsätt linser till plåten med grönsaker och vänd runt när det återstår 5 min av tillagningstiden.
Sätt samtidigt in za'atarchips i ugnen och rosta i 4–5 min, tills gyllene.
Ta ut färdiga grönsaker och za'atarchips och låt dem svalna något.
Halvera citron.
Skölj salladsmix.
Blanda salladsmix, en skvätt citronsaft, salt och olivolja i en stor skål.
Vänd ner rostade grönsaker och linser i salladen precis innan servering.
Lägg upp linssallad i skålar.
Ringla över tahinidressing.
Toppa med za'atarchips och smula över salladsost.
Strö over resterande za'atar från plåten.