Valnöt- och linssallad

Valnöt- och linssallad

med apelsin och senapsdressing

Just nu slår vi ett stort slag för läckra, matiga sallader och introducerar dig till både klassiker och nya spännande kombinationer. Denna valnöts- och linssallad serveras varm och görs på ugnsrostad sötpotatis, färska apelsinbitar och spenat, och det är senapsdressingen som står för trevlig smakbrytning. Och vet du, salladen är också ett riktigt bra alternativ när du dukar upp till buffé.

Taggar:Vegetarisk
Allergener:nöttersenapmjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener.

Tillagningstid25 minuter
SvårighetsgradNivå 2
Ingredienser
Antal portioner
Ingredienserarrow down iconarrow down icon
Antal portioner

450 g

Sötpotatis

1 st

Rödlök

20 g

Valnötter

(Innehållernötter)

1 burk

Gröna linser

2 st

Vitlöksklyfta

1 st

Citron

1 st

Apelsin

1 påse

Bladpersilja

1 påse

Spenat

½ paket

Senap

(Innehållersenap)

75 g

Grekisk salladsost

(Innehållermjölk)
Näringsvärden
Näringsvärdenarrow down iconarrow down icon
Energi (kJ)2228 kJ
Energi (kcal)533 kcal
Fett17 g
varav mättat7 g
Kolhydrater61 g
varav socker16 g
Kostfiber13 g
Protein20 g
Salt2 g
Instruktionerarrow up iconarrow up icon
download icondownload icon
1

Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft.

Skär sötpotatis (oskalad) i 2 cm stora bitar. Skär rödlök i 2 cm breda klyftor.

Lägg sötpotatis och rödlök på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja, krydda med salt och peppar* och blanda runt så att allt täcks.

Rosta i ugnen i 20-25 min, eller tills sötpotatisen är mjuk.

2

Grovhacka valnötter.

Häll av och skölj linserna i kallt vatten. Finhacka vitlök.

Riv citronzest tills du har en generös nypa och dela citronen i klyftor.

Skala och grovhacka apelsin. Grovhacka spenat och persilja.

VIKTIGT: Glöm inte att skrubba citronen innan du river zesten.

3

Blanda senap [1/2 paket, 2 pers], en generös skvätt citronjuice, en skvätt olivolja och lite vatten i en skål. Krydda med en nypa salt och peppar.

4

Hetta upp en stor, torr stekpanna på medelhög värme när det återstår ca 10 min av grönsakernas tillagningstid.

Rosta valnötterna i 2-3 min, tills de är gyllene. För sedan över dem i en skål.

5

Hetta upp en ny skvätt olivolja* på medelhög värme. Tillsätt linser, vitlök och citronzest och fräs i 3-4 min, tills uppvämt. Rör om då och då.

Häll över linserna i en stor salladsskål och blanda dem tillsammans med de rostade grönsakerna, apelsinbitar, spenat och persilja (spara lite till garnering).

Häll över senapsdressingen och rör om.

6

Fördela linssallad mellan era tallrikar. Smula över salladsost och garnera med rostade valnötter och persilja.

Servera med citronklyftor vid sidan av.