Risotto är en klassisk italiensk rätt, men i dag hämtar vi inspiration från Asien och lagar den med en thailändsk twist. Vi ersätter den traditionella buljongen med kokosmjölk och smaksätter risotton med röd currypasta. Riset får även sällskap av lök, vitlök, portobellosvamp och haricots verts och vi toppar vår krämiga risotto med färsk salladslök, jordnötter och en skvätt limesaft.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
12.5 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
150 g
Risottoris
1 st
Lime
20 g
Saltade jordnötter
(Innehåller Jordnötter Kan innehålla Sesam, Nötter)
150 g
Portabello
30 g
Röd currypasta
1 st
Vitlöksklyfta
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
1 st
Lök
150 g
Haricots verts
250 ml
Kokosmjölk
1 st
Salladslök
5 dl
Vatten till risotto
¼ tsk
Salt till svamp
½ tsk
Salt till risotto
Koka upp en kastrull med saltat vatten.
Ansa och halvera haricots verts.
Tillsätt haricots verts till kastrullen och koka i 3–4 min, eller tills mjuka. Häll av vattnet och ställ åt sidan.
Finhacka lök.
Finhacka eller pressa vitlök.
Grovhacka svamp.
Skär salladslök i tunna skivor.
Blanda kokosmjölk, grönsaksbuljong, sojasås och vatten i en stor skål.
Skär lime i klyftor.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek lök och vitlök i 1–2 min, eller tills mjuka.
Tillsätt svamp och salt och stek i 3–4 min, eller tills brynt.
Tillsätt ris och currypasta och fräs i 1–2 min, eller tills lätt genomskinligt.
Rör i kokossås och koka upp. Sänk till medelvärme och sjud under regelbunden omrörning i 20–22 min, eller till såsen är absorberad och riset är ”al dente”.
TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om risotton verkar torr.
Under tiden, grovhacka jordnötter.
Vänd ner haricots verts i färdig risotto och sjud i 1–2 min. Ta av från värme.
Krydda med salt och en nypa peppar.
Lägg upp risotto i skålar.
Toppa med salladslök, jordnötter och pressad limesaft.