Skip to main content
Stekt kyckling och gremolatatoppad spetskål
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Stekt kyckling och gremolatatoppad spetskål

Stekt kyckling och gremolatatoppad spetskål

med rostade rotfrukter och senapssås

Kyckling, rotfrukter och sås – ibland behöver det inte vara mer komplicerat än så. Vi piffar till dessa klassiska ingredienser med härliga tillbehör och lagar en perfekt vardagsrätt. Medan rotfrukterna ugnssteks tillagar vi även kycklingen i ugnen och rostar spetskål som vi toppar med gremolata, en klassisk italiensk kryddblandning med olivolja, citron, vitlök och persilja. Vi svänger också ihop en krämig sås med matlagningsgrädde och senap, och så är middagen serverad!

Taggar:
Glutenfri
Allergener:
Senap
Mjölk
Selleri

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
30 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

200 g

Spetskål

1 st

Citron

12 g

Grov senap

(Innehåller: Senap)

4 g

Kycklingbuljong

300 g

Kycklingbröstfilé

150 ml

Matlagningsgrädde

(Innehåller: Mjölk)

500 g

Potatis

½ st

Vitlöksklyfta

1 st

Bladpersilja

1 st

Rotselleri

(Innehåller: Selleri)

Ingår inte i din leverans

½ tsk

Salt till potatis

2 msk

Olja till gremolata

¼ tsk

Salt till grönsaker

1 msk

Olja till stekning

¼ tsk

Salt till kött

1 msk

Vatten till sås

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)3754 kJ
Energi (kcal)897 kcal
Fett52.2 g
varav mättat21.8 g
Kolhydrater61.8 g
varav socker14.3 g
Protein46.5 g
Salt4.2 g

Instruktioner

Rosta potatis
1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).

Skär potatis (oskalad) i 2 cm breda klyftor.

Skala och skär rotselleri i 2 cm stora bitar.

Placera rotfrukter på en plåt med bakplåtspapper och blanda med en skvätt olivolja, salt och en nypa peppar.

Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene.

TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.

Gör gremolata
2

Under tiden, finhacka eller pressa vitlök.

Halvera citron.

Finhacka persilja.

Blanda vitlök, persilja, en skvätt citronsaft, olivolja och en nypa salt och peppar i en skål.

Rosta kål
3

Skär kål i kvartar.

Placera kål på en ny plåt med bakplåtspapper. Blanda med
en skvätt olivolja, salt och en nypa peppar.

Rosta i 15 min, eller tills mjuk.

Stek kyckling
4

Under tiden, hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Tillsätt kyckling och krydda med salt och en nypa peppar.

Stek i 2 min per sida, eller tills brynt. Placera den på plåten med kål och tillaga i ugnen i 11–12 min, eller tills genomstekt

VIKTIGT: 1) Tvätta händer och köksredskap noggrant efter hantering av rå kyckling. 2) Kycklingen är färdiglagad när köttet inte längre är rosa i mitten.

Laga sås
5

När det återstår 5 min av kycklingens tillagningstid, hetta upp samma stekpanna på medelvärme.

Rör ner matlagningsgrädde, senap, kycklingbuljong och vatten. Sjud i 1–2 min, eller tills något tjocknat.

Servera
6

Lägg upp kyckling, rotfrukter och kål på tallrikar.

Toppa kål med gremolata och kyckling med senapssås.