På jakt efter god och enkel vegomat? Med våra smarriga rödbetsfritters kan du njuta av en härlig grön måltid, med vitlöksdoftande potatismos och en smarrig getostsallad som ger dig en skön paus i vardagen.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
2 st
Rödbeta
500 g
Bakpotatis
1 st
Citron
½ st
Schalottenlök
75 ml
Crème fraiche
(Innehåller Mjölk)
1 st
Vitlöksklyfta
1 portionspåse
Gräslök
40 g
Rucola
20 g
Valnötter
(Innehåller Nötter Kan innehålla Sesam, Jordnötter)
100 g
Getost
(Innehåller Mjölk)
1 st
Rödlök
10 g
Pinjenötter
(Kan innehålla Vete, Nötter, Jordnötter, Sesam, Korn, Havre, Råg, Spelt)
1 st
Päron
3 msk
Mjölk till mos
½ tsk
Salt till mos
1
Ägg till fritters
½ tsk
Socker till inläggning
¼ tsk
Salt till inläggning
½ tsk
Salt till fritters
2 msk
Mjöl till fritters
1 msk
Olja till fritters
½ msk
Olja till sallad
Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar. Skala vitlök.
Koka potatis och vitlök i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet och mosa potatis och vitlök tillsammans med mjölk, salt och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.
TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.
Under tiden, skär schalottenlök i tunna skivor.
Halvera citron och pressa citronsaft i en liten skål. Tillsätt socker, salt och lök.
Vänd lök i lagen och ställ åt sidan. Häll av lag innan servering.
Finhacka gräslök.
Blanda gräslök, crème fraiche, en nypa salt och peppar i en liten skål.
Grovhacka valnötter.
Skölj rucola.
Riv rödbeta (oskalad) och rödlök grovt.
Blanda rödbeta, lök, ägg, mjöl, salt och en nypa peppar i en stor skål. Ställ åt sidan.
Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme. Rosta valnötter och pinjenötter i 3–4 min, tills gyllene. Ställ åt sidan i en skål.
Hetta upp samma stekpanna på medelhög värme och tillsätt olivolja så det täcker pannan.
Klicka ut rödbetssmet i pannan med en sked för att göra 2 fritters per person. Platta till dem med en stekspade och stek i 4–5 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta.
Lägg över på en tallrik med hushållspapper och krydda med en nypa salt.
TIPS: Vänd inte fritters för tidigt, då kan de gå sönder.
Under tiden, blanda rucola, schalottenlök, päron, valnötter, pinjenötter och olivolja i en stor skål.
Lägg upp sallad, fritters och mos på tallrikar.
Smula getost över sallad.
Toppa fritters med en klick crème fraiche.