Den italienska staden Neapel är inte bara känd för sin pizza – där är man dessutom expert på att laga fantastiska pastarätter. Vi har hämtat inspiration från detta kulinariska centrum till kvällens middag och lagar rigatoni i en lyxig tomatsås med bland annat paprika, kalamataoliver, calabresepesto och färsk basilika. Cashewcrunch och riven ost på toppen blir pricken över i.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
2 st
Vitlöksklyfta
40 g
Cashewnötter
(Innehåller Nötter Kan innehålla Korn, Havre, Jordnötter, Råg, Sesam, Spelt, Vete)
25 g
Pankoströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
1 st
Schalottenlök
60 g
Calabresepesto
1 paket
Rigatoni
(Innehåller Gluten, Vete Kan innehålla Soja, Senap)
12 ml
Balsamvinäger
(Innehåller Sulfiter)
35 g
Gröna oliven
1 portionspåse
Basilika
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
1 g
Chiliflakes
20 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
1 st
Paprika
½ paket
Tomatpassata
1 dl
Sparat pastavatten
½ msk
Olja till stekning
¼ tsk
Salt till pangrattato
¼ tsk
Salt till sås
½ tsk
Socker till sås
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Koka pasta i 11–12 min, eller tills ”al dente”.
Precis innan pastan är färdig, skopa upp kokvatten i en kopp.
Häll av vattnet och lägg tillbaka pasta i kastrullen.
TIPS: 1) Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten. 2) ”Al dente” betyder att pasta är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.
Under tiden, finhacka schalottenlök.
Finhacka basilikablad.
Finhacka eller pressa vitlök.
Grovhacka oliver.
Grovhacka cashewnötter.
Skär paprika i 2 cm stora bitar.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek panko och cashewnötter i 3–4 min, eller tills gyllene och krispiga.
Krydda med salt och en nypa peppar. Lägg över i en liten skål.
Hetta upp en skvätt olivolja i samma stekpanna på medelhög värme.
Stek schalottenlök, vitlök och paprika i 2–3 min, eller tills de börjar mjukna.
Tillsätt krossade tomater, grönsaksbuljong och balsamvinäger och sjud i 6–7 min.
Tillsätt chiliflakes, salt, socker, sparat pastavatten, calabresepesto, oliver och en nypa peppar. Sjud i ytterligare 2 min, eller tills genomvarmt.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Vänd ner pasta och basilika i såsen.
TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om pastan verkar torr.
Lägg upp pasta i skålar.
Toppa med cashewcrunch och riven ost.