Räkrisotto är en smakrik, mättande och lättlagad vardagsmiddag. Risotton bakar du i ugnen och tillsätter ingredienser under tiden som riset bakas färdigt. Körsbärstomater, spenat, hårdost, basilika... Låter det gott? Så är det bäst att du skyndar dig att provsmaka :)
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
4
Vitlöksflörter
125
Körsbärstomater
1
Schalottenlök
15
Balsamvinäger
1
Vitlöksklyfta
4
Grönsaksbuljong
150
Räkor
(Innehåller Kräftdjur, Sulfiter Kan innehålla Mjölk, Ägg, Senap, Soja, Gluten, Sesam, Fisk, Blötdjur)
1
Ekologisk citron
1
Basilika
150
Risottoris
40
Finriven ost
60
Spenat
(Kan innehålla Selleri)
5
Vatten (steg 2)
1
Smör (steg 5)
Smör (steg 1)
Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft. Finhacka schalottenlök. Finhacka eller pressa vitlök. Hetta upp en skvätt olivolja* och smör* [1 msk, 2 pers | 2 msk, 4 pers] i en stor stekpanna på medelhög värme. Fräs schalottenlök och vitlök i 2-3 min. Tillsätt risottoris, blanda väl och fräs tills riset är något genomskinligt, 1-2 min.
Tillsätt vatten* [5 dl | 10 dl], Vitlöksflörter och grönsaksbuljong till stekpannan. Koka upp, och ta sen av från värme. För över risotto försiktigt till en ugnsform. Täck med folie och baka tills vätskan är absorberad och riset är ‘al dente’, 18-22 min.
Halvera körsbärstomater och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över balsamvinäger och olivolja*, och krydda med salt* och peppar*. Tillaga i ugnen när det återstår 15 min av risottons tillagningstid.
Grovhacka basilika. Riv en generös nypa citronzest, skär sen i klyftor. Skölj spenat. Hetta upp en skvätt olivolja* i samma stekpanna som du använde till risotto när det återstår 5-7 min av risottons tillagningstid. Stek räkor i 2-3 min. VIKTIGT: Räkorna är färdiglagade när köttet är vitt och ytan är ogenomskinlig.
Ta ut risotto från ugnen och rör i räkor, spenat, citronzest, hälften av riven ost och 3/4 av basilikan. Tillsätt smör* [1 msk | 2 msk]. Krydda med salt* och peppar*. Vänd försiktigt i hälften av körsbärstomater i risotton, och tillsätt sedan lite vatten* om den ser torr ut. TIPS: Det är viktigt att krydda, så smaksätt med salt och peppar och smaka igen.
Lägg upp risotto i skålar och toppa med resterande körsbärstomater, resterande basilika och ost. Servera med citronklyftor vid sidan av.