Fisk och citron är en klassisk smakkombination, och i kväll lagar vi kolja i en härlig smörsås smaksatt med citronpeppar. Fänkål är en underskattad grönsak, men smakar fantastiskt ugnsrostad, och ihop med klyftpotatis blir den ett perfekt tillbehör. Vi svänger också ihop en smarrig sallad med syltad gurka, schalottenlök, dill och senapsdressing.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
12 g
Grov senap
1 st
Schalottenlök
1 st
Gurka
500 g
Potatis
1 st
Dill
250 g
Kolja
12 ml
Vitvinsvinäger
4 g
Grönsaksbuljong
2 g
Citronpeppar
1 st
Fänkål
½ tsk
Salt till grönsaker
½ tsk
Socker till dressing
¼ tsk
Salt till dressing
½ msk
Olja till stekning
¼ tsk
Salt till fisk
2 msk
Smör till stekning
½ dl
Vatten till sås
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Skär potatis (oskalad) i 2 cm stora bitar.
Halvera och skär fänkål i 2 cm breda klyftor.
Placera potatis och fänkål på en plåt med bakplåtspapper.Blanda med olivolja, salt och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene.
Under tiden, skala gurka i långa band med en potatisskalare.
Skär schalottenlök i tunna skivor.
Grovhacka dill.
Blanda vitvinsvinäger, socker, senap och salt i en medelstor skål.
Tillsätt gurka, schalottenlök och dill och vänd runt.
När det återstår 10 min av potatisens tillagningstid, hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Torka av fisk med hushållspapper, och krydda med salt.
Stek fisk i 2–3 min per sida, eller tills gyllene och genomstekt.
TIPS: Fisken är klar när fiskköttet är vitt/ogenomskinligt och lätt faller isär.
Tillsätt smör och låt smälta i pannan.
Tillsätt vatten, grönsaksbuljong och citronpeppar. Sänk till medellåg värme och sjud i 1–2 min, eller tills något tjocknat.
Lägg upp rostade grönsaker, gurksallad och fisk på tallrikar.
Toppa fisk med sås.