Pasta och köttbullar är en barnsligt god rätt som uppskattas av både stora och små familjemedlemmar. Här har vi tagit denna klassiker till nästa nivå och gratinerar köttbullarna i tomatsås med ett täcke av riven gouda innan vi serverar dem med perfekt al dente-kokt spaghetti. Men middagen är inte komplett utan något grönt – i kväll serverar vi en basilikadoftande tomat- och morotssallad som smarrigt tillbehör.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
225 g
Nötfärs
25 g
Ströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
1 paket
Spaghetti
(Innehåller Vete, Gluten Kan innehålla Senap, Soja)
4 g
Kycklingbuljong
25 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
½ paket
Krossade tomater
1 st
Tomat
1 st
Morot
1 portionspåse
Basilika
50 g
Riven gouda
(Innehåller Mjölk)
1 st
Ägg (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 1)
½ dl
Vatten (steg 4)
½ tsk
Socker (steg 4)
½ msk
Olivolja (steg 5)
¼ tsk
Salt (steg 5)
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Blanda nötfärs, ägg [1 st | 2 st], ströbröd och salt [½ tsk | 1 tsk] i en stor skål.
Rulla färsen till köttbullar med fuktiga händer (5 per person).
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek köttbullar i 2–3 min, eller tills brynta. Överför till en ugnsform.
Koka pasta i 8–9 min, eller tills ”al dente”.
Häll av vattnet och lägg tillbaka pasta i kastrullen. Ringla över en skvätt olivolja.
TIPS: Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten.
TIPS: ”Al dente” betyder att pasta är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.
Under toden, hetta upp samma stekpanna på medelvärme.
Tillsätt krossade tomater [1/2 paket, 2P], vatten [1/2 dl | 1 dl], kycklingbuljong, sojasås och socker [1/2 tsk | 1 tsk]. Sjud i 2–3 min, eller tills tjocknat.
Häll sås i ugnsformen med köttbullar. Grädda i 10 min, eller tills köttbullar är genomstekta.
VIKTIGT: Köttet är färdiglagat när det är utan inslag av rosa.
Under tiden, skär tomat i 1 cm breda klyftor.
Skala morot i långa band med en potatisskalare och finhacka den sista innersta biten.
Grovhacka basilika.
Blanda tomat, morot, basilika, olivolja [1/2 msk | 1 msk] och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] i en medelstor skål.
Ta ut ugnsformen och toppa köttbullar med ost. Grädda i ytterligare 1–2 min, eller tills osten har smält.
Lägg upp pasta i djupa skålar.
Toppa med köttbullar och sås.
Servera med sallad.