Skip to main content
Prosciutto- och romescosallad

Prosciutto- och romescosallad

med bakad sötpotatis och blomkål

Romesco är en krämig och smakrik sås från Katalonien med rostad paprika, vitlök och mandel som bas. Här utgår vi från det klassiska receptet och vrider upp smakerna till max med hjälp av vitvinsvinäger, rökt paprika och soltorkade tomater. Det blir en perfekt matchning till vår sallad med allt det bästa från Medelhavet: rostade grönsaker, mjuk mozzarella och sprödstekt prosciutto. Matigt och supergott!

Taggar:
Mer grönt
Proteinrik
Under 650 kcal
Allergener:
Tree nuts
Schwefeldioxide und Sulfite
Milk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
30 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

450 g

Sötpotatis

1 st

Paprika

50 g

Soltorkade tomater

1 st

Blomkålsbuketter

1 st

Vitlöksklyfta

50 g

Prosciutto

2 g

Spiskummin, malen

4 g

Rökt paprikapulver

20 g

Mandlar

1 st

Gurka

12 ml

Vitvinsvinäger

125 g

Mozzarella

70 g

Rucola

10 g

Pinjenötter

Ingår inte i din leverans

¼ tsk

Salt till paprika

¼ tsk

Salt till grönsaker

1 dl

Vatten till sås

½ tsk

Socker till sås

Näringsvärden

Energi (kJ)2361 kJ
Energi (kcal)564 kcal
Fett23.4 g
varav mättat8.9 g
Kolhydrater76.6 g
varav socker40.6 g
Kostfiber30.5 g
Protein47 g
Salt3.8 g
Calcium9 mg
Iron0.3 mg

Instruktioner

1

Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft). 

Tärna sötpotatis (oskalad) och paprika i 2 cm stora bitar. Halvera stora blomkålsbuketter.

Skala vitlök.

Lägg sötpotatis och blomkål på en plåt med bakplåtspapper. Vänd ner en skvätt olivolja, salt, spiskummin, hälften av det rökta paprikapulvret och en nypa peppar.  

Rosta i ugnen i 15–25 min, eller tills mjukt. 

TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt. 

2

Lägg paprika och vitlök på en annan plåt med bakplåtspapper. Blanda med en skvätt olivolja, salt och en nypa peppar. 

Rosta i ugnen i 15–20 min. 

3

Under tiden, hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme. 

Rosta mandlar och pinjenötter var för sig i 3–4 min, eller tills gyllene. Lägg över i små skålar.

Hetta upp stekpannan på medelhög värme.

Stek prosciutto i 3–4 min, eller tills krispig.

Lägg över på en tallrik med hushållspapper.

4

Lägg rostad paprika, soltorkade tomater, vitlök, resterande rökt paprikapulver, socker, vitvinsvinäger, vatten, mandlar och en nypa salt och peppar i en hög kanna. 

Mixa slätt. 

Skölj rucola.

Skär gurka i halvmånar.

Häll av mozzarella och torka torrt med hushållspapper.

5

Blanda rucola, gurka och rostad sötpotatis och blomkål i en stor skål. 

TIPS: Tillsätt en skvätt olivolja om du vill.  

6

Lägg upp sötpotatis- och blomkålssallad i skålar. 

Toppa med romescosås, riven mozzarella och prosciutto. 

Strö över pinjenötter.