Låt middagen göra jobbet med en drömsk kycklingrisotto vars mjuka karamelliserade körsbärstomater tar ditt sinne på en smakresa till sydligare breddgrader tillsammans med färsk basilika och lagrad hårdost.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
15 ml
Balsamvinäger
60 g
Spenat
2 st
Vitlöksklyfta
1 st
Lök
4 g
Kycklingbuljong
150 g
Risottoris
250 g
Körsbärstomater
1 st
Citron
25 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
300 g
Strimlad kycklinglårfilé
20 g
Finriven ost
1 portionspåse
Basilika
2 tsk
Socker
5 dl
Vatten
efter behov
Smör
Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluftsfunktion. Koka upp vatten* i en vattenkokare. Riv citronzest tills du har en generös nypa. Blanda citronzest, sojasås och 1-2 msk olivolja* i en skål. Lägg kycklingstrimlorna i marinaden, blanda så de täcks och ställ åt sidan. VIKTIGT: Glöm inte att skrubba citronen innan du river zesten.
Finhacka vitlök och lök. Hetta upp en skvätt olivolja* i en stor stekpanna på medelvärme. Fräs vitlök och lök i 2 min. Lös upp kycklingbuljongen i det kokande vattnet* (se mängd i ingredienslistan) i en skål.
Tillsätt risottoriset till stekpannan och fräs i 1 min. Häll därefter i 1 dl buljong och rör om. Låt riset sjuda och absorbera buljongen innan du häller i ytterligare 1 dl. Repetera proceduren tills riset är mjukt och krämigt, 35-40 min. Tips: Häll i en extra skvätt vatten om du upplever att riset behöver tillagas längre.
Lägg körsbärstomaterna i en ugnsform medan riset tillagas. Rör i balsamvinäger, socker* och en generös skvätt olivolja*. Fös över tomaterna till ena sidan och placera kycklingen i den andra. Baka i 15-20 min, eller tills kycklingen är färdiglagad och tomaterna karamelliserade. VIKTIGT: Kycklingen är färdig när köttet är vitt och utan inslag av rosa.
Dela citron i klyftor. Blanda ner de nu tillagade kycklingstrimlor i risotton tillsammans med riven osten (spara lite till garnering), spenat och en klick smör*. Rör om tills osten smält och spenaten sloknat. Smaksätt med citronjuice, salt* och peppar*.
Fördela risotton mellan era tallrikar, toppa med rostade tomater och basilikablad, samt en skvätt citronjuice. Strö över resterande ost.