Förknippar du pasta med pesto med slutet på månaden när kontot är tömt, eller stressiga kvällar när du inte hinner laga mat? Då är det dags att tänka om! I kväll lagar vi en godare, krämigare, mer spännande – ja, helt enkelt bättre – version av denna rätt, med underbar calabresepesto. Spaghettin får också sällskap av körsbärstomater, lök, spenat, matlagningsgrädde, krossade tomater och vår egen kryddblandning Mamas Favorit. Vi toppar vår härliga pasta med riven ost och serverar den med rostad vitlöksbaguette.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
½ paket
Krossade tomater
60 g
Calabresepesto
1 st
Baguette
(Innehåller Gluten, Vete Kan innehålla Sesam)
4 g
Mamas Favorit
(Innehåller Ägg)
125 g
Körsbärstomater
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
30 g
Spenat
1 st
Vitlöksklyfta
1 paket
Spaghetti
(Innehåller Vete, Gluten Kan innehålla Senap, Soja)
20 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
1 st
Lök
1 portionspåse
Bladpersilja
1 dl
Sparat pastavatten
1 msk
Olja till grönsaker
¼ tsk
Salt till grönsaker
2 msk
Smör till bröd
¼ tsk
Salt till smör
Värm ugnen till 220 ºC/200 °C (varmluft).
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Koka pasta i 8–9 min, eller tills ”al dente”.
Precis innan pastan är färdig, skopa upp kokvatten i en kopp.
Häll av vattnet och lägg tillbaka pasta i kastrullen.
TIPS: Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten.
TIPS: ”Al dente” betyder att pasta är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.
Under tiden, ta fram smör ur kylskåpet så det blir rumstempererat.
Finhacka lök.
Skölj spenat.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek lök, körsbärstomater, salt och en nypa peppar i 3–4 min, eller tills mjuka.
Under tiden, halvera baguette på längden.
Finhacka persilja och finhacka eller pressa vitlök.
Blanda vitlök, persilja, smör och salt i en liten skål.
Placera baguette på en plåt med bakplåtspapper och bre med vitlökssmör.
Grädda i ugnen i 6–8 min, eller tills knaprig och rostad.
Tillsätt krossade tomater, calabresepesto, matlagningsgrädde, sparat kokvatten, grönsaksbuljong och Mamas Favorit till pannan med grönsaker. Sjud i 1–2 min, eller tills såsen tjocknar något.
Vänd ner pasta och spenat i såsen.
TIPS: Tillsätt en extra skvätt vatten om pastan verkar torr.
Lägg upp pasta i skålar.
Toppa med riven ost och servera med vitlöksbröd.