Skriker barnen efter köttbullar och pasta? Gör det enkelt och servera allt i samma stekpanna! Vi steker rustika medelhavskryddade köttbullar, som vi sen blandar med rigatoni och en ljuvlig tomatsås med zucchini och vitlök. Vi toppar med gouda och färsk persilja, och så är maten klar att slukas.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
250 g
Blandfärs
4 g
Vitlöksflörter
1 st
Zucchini
4 g
Köttbuljong
4 g
Medelhavets Pärla
390 g
Krossade tomater
180 g
Rigatoni
(Innehåller: Gluten, Vete Kan innehålla spår av: Soja, Senap)
50 g
Riven gouda
(Innehåller: Mjölk)
1 st
Bladpersilja
1 st
Schalottenlök
½ dl
Sparat pastavatten
1 st
Ägg till köttbullar
tsk
Salt till köttbullar
½ msk
Olja till stekning
½ tsk
Salt till sås
1.5 tsk
Socker till sås
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Koka pasta i 10–11 min, eller tills nästan ”al dente” (den blir färdig i steg 5).
Precis innan pastan är färdig, skopa upp kokvatten i en kopp. Ställ åt sidan.
Häll av vattnet och lägg tillbaka pasta i kastrullen.
TIPS: 1) Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten. 2) ”Al dente” betyder att pasta är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.
Blanda blandfärs, ägg, hälften av Medelhavets Pärla och salt i en stor skål.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Lägg i en rågad matsked med färs direkt i stekpannan för att göra rustika köttbullar (5 per person).
Stek köttbullar i 6–8 min, eller tills brynta och nästan genomstekta (de blir färdiga i steg 4). Vänd då och då. Ställ åt sidan på en tallrik.
TIPS: Smeten är mjuk, så vänta med att vända köttbullarna tills de har fått stekyta.
Under tiden, finhacka schalottenlök.
Tärna zucchini i 1 cm stora bitar.
Plocka persiljeblad.
Hetta upp samma stekpanna på medelhög värme (torka inte ur den) och tillsätt en skvätt olivolja vid behov.
Stek zucchini och schalottenlök i 2–3 min, eller tills mjuka. Krydda med en nypa salt.
Rör i krossade tomater, Vitlöksflörter, resterande Medelhavets Pärla, köttbuljong, salt och socker.
Vänd ner köttbullar i såsen. Sänk till medelvärme och sjud i 1–2 min, eller tills pastan är färdig.
Rör försiktigt ner pasta och sparat pastavatten i stekpannan.
Strö över riven ost.
Täck med lock och sjud tills köttbullarna är genomstekta och osten har smält, 2–3 min.
VIKTIGT: Köttbullar är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.
Garnera köttbullspasta med persiljeblad.
Ställ fram stekpannan på bordet och låt alla hugga in.