Fish and chips är en riktig engelsk klassiker, men här serverar vi den i ny tappning med koreanska influenser. Vi panerar kolja och steker den gyllene medan vi rostar våra ”chips” – alltså pommes – i ugnen. Snabbsyltad morot och kål får extra sting av chili flakes i en smakrik sallad och vi blandar koreansk BBQ-sås med majonnäs att doppa vår fish and chips i.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
25 g
Pankoströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
50 g
Majonnäs
(Innehåller Senap, Ägg)
500 g
Potatis
250 g
Kolja
(Innehåller Fisk)
12 ml
Vitvinsvinäger
(Innehåller Sulfiter)
75 g
Koreansk BBQ-sås
(Innehåller Soja, Sesam)
150 g
Förskuren spetskål
1 g
Chiliflakes
1 st
Morot
½ tsk
Salt till potatis
½ tsk
Socker till inläggning
1 msk
Vatten till inläggning
¼ tsk
Salt till inläggning
2 msk
Mjöl till panering
¼ tsk
Salt till panering
1
Ägg till panering
¼ tsk
Salt till fisk
1 msk
Olja till sallad
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Skär potatis (oskalad) i 1 cm tunna pommes och placera dem på en plåt med bakplåtspapper.
Blanda med en skvätt olivolja, salt och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene och mjuka.
TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.
Skala morot i långa band med en potatisskalare och finhacka den sista innersta biten.
Blanda vitvinsvinäger, socker, vatten och salt i en medelstor skål.
Vänd morot och spetskål i lagen och ställ skålen åt sidan.
Blanda vetemjöl, salt och en nypa peppar i en djup tallrik.
Vispa ägg. Blanda vispat ägg (använd hälften för 2P) och hälften av koreansk BBQ-sås i en ny djup tallrik.
Häll panko i en tredje djup tallrik.
Torka fisk med hushållspapper och krydda med salt.
Vänd fisk först i mjöl, sen i ägg och till sist panko.
TIPS: Om du inte har ägg så kan du använda 2 msk mjölk istället.
Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme och tillsätt olivolja så det täcker pannan.
Stek fisk i 2–3 min per sida, eller tills gyllene och genomstekt.
Sätt åt sidan på en tallrik med hushållspapper och krydda med en nypa salt.
TIPS: Fisken är klar när fiskköttet är ogenomskinligt.
Blanda resterande koreansk BBQ-sås och majonnäs i en liten skål och ställ åt sidan.
Häll av lag från morot och kål.
Tillsätt chiliflakes, olivolja och en nypa peppar till skålen med morot och spetskål. Vänd runt precis innan servering.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Lägg upp fisk, pommes och sallad på tallrikar.
Servera med en klick koreansk BBQ-majonnäs.