En enkel smördegspaj med en fräsch sallad blir en både lättlagad och välsmakande middag. Vi fyller pajen med potatis, purjolök, morot och champinjoner i en timjankryddad krämig gräddsås och gräddar pajen tills smördegen är spröd och gyllene. Färsk rucola med pumpakärnor ger en frisk kontrast till den matiga pajen.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
112.5 g
Smördeg
1 st
Purjolök
200 g
Champinjoner
1 st
Morot
1 st
Vitlöksklyfta
1 st
Timjan
75 ml
Matlagningsgrädde
40 g
Rucola
4 g
Grönsaksbuljong
12 ml
Vitvinsvinäger
250 g
Bakpotatis
40 g
Finriven ost
10 g
Pumpakärnor
1 msk
Smör till grönsaker
1 msk
Olja till stekning
½ tsk
Salt till grönsaker
½ msk
Mjöl till sås
1 dl
Vatten till sås
¼ tsk
Salt till sallad
1 msk
Olja till sallad
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Halvera och skär purjolök i tunna skivor.
Skär svamp i tunna skivor.
Skala och tärna potatis i 1 cm stora bitar.
Finhacka morot (oskalad) och finhacka eller pressa vitlök.
Plocka timjanblad.
TIPS: Se till att skölja bort all jord från purjolöken. 2) Håll längst upp på timjanstjälken och dra med dina fingrar längst stjälken för att frigöra bladen.
Hetta upp smör och olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek morot, purjolök och potatis med salt i 4–5 min.
Tillsätt timjan, mjöl och vitlök och fräs i 1 min.
Rör ner matlagningsgrädde, vatten, vitvinsvinäger och grönsaksbuljong i stekpannan.
Sänk till medelvärme och sjud i 1–2 min, eller tills såsen tjocknar.
Häll över grönsaker i en ugnsform och toppa med riven ost.
Täck fyllning med smördeg och skär ett X-mönster i smördegen.
Grädda i ugnen i 10–15 min, eller tills degen är gyllene.
Under tiden, skölj rucola.
Blanda rucola, salt och olivolja i en medelstor skål.
Låt pajen svalna i 5 min innan servering.
Lägg upp paj och sallad på tallrikar.
Toppa sallad med pumpakärnor.