Skip to main content
Svamp- och grönsaksfylld smördegspaj
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile

Svamp- och grönsaksfylld smördegspaj

med purjolök, riven ost och rucolasallad

En enkel smördegspaj med en fräsch sallad blir en både lättlagad och välsmakande middag. Vi fyller pajen med potatis, purjolök, morot och champinjoner i en timjankryddad krämig gräddsås och gräddar pajen tills smördegen är spröd och gyllene. Färsk rucola med pumpakärnor ger en frisk kontrast till den matiga pajen.

Taggar:
Vegetarisk
Allergener:
Hvede
Gluten
Milk
Celery
Schwefeldioxide und Sulfite
Egg

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid35 minuter
20 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

112.5 g

Smördeg

1 st

Purjolök

200 g

Champinjoner

1 st

Morot

1 st

Vitlöksklyfta

1 st

Timjan

75 ml

Matlagningsgrädde

40 g

Rucola

4 g

Grönsaksbuljong

12 ml

Vitvinsvinäger

250 g

Bakpotatis

40 g

Finriven ost

10 g

Pumpakärnor

Ingår inte i din leverans

1 msk

Smör till grönsaker

1 msk

Olja till stekning

½ tsk

Salt till grönsaker

½ msk

Mjöl till sås

1 dl

Vatten till sås

¼ tsk

Salt till sallad

1 msk

Olja till sallad

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)3420 kJ
Energi (kcal)817 kcal
Fett56.6 g
varav mättat18.6 g
Kolhydrater57.8 g
varav socker13.1 g
Kostfiber9.8 g
Protein20.2 g
Salt3.9 g
Potassium400 mg
Calcium3.5 mg
Iron1.1 mg

Instruktioner

1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).

Halvera och skär purjolök i tunna skivor.

Skär svamp i tunna skivor.

Skala och tärna potatis i 1 cm stora bitar.

Finhacka morot (oskalad) och finhacka eller pressa vitlök.

Plocka timjanblad.

TIPS: Se till att skölja bort all jord från purjolöken. 2) Håll längst upp på timjanstjälken och dra med dina fingrar längst stjälken för att frigöra bladen.

2

Hetta upp smör och olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek morot, purjolök och potatis med salt i 4–5 min.

Tillsätt timjan, mjöl och vitlök och fräs i 1 min.

3

Rör ner matlagningsgrädde, vatten, vitvinsvinäger och grönsaksbuljong i stekpannan.

Sänk till medelvärme och sjud i 1–2 min, eller tills såsen tjocknar.

4

Häll över grönsaker i en ugnsform och toppa med riven ost.

Täck fyllning med smördeg och skär ett X-mönster i smördegen.

Grädda i ugnen i 10–15 min, eller tills degen är gyllene.

5

Under tiden, skölj rucola.

Blanda rucola, salt och olivolja i en medelstor skål.

6

Låt pajen svalna i 5 min innan servering.

Lägg upp paj och sallad på tallrikar.

Toppa sallad med pumpakärnor.