Till denna lyxiga laxrätt har vi hämtat inspiration från det grekiska köket. Laxen ugnssteks med ett täcke av smulad salladsost och medelhavskryddor och vår klyftpotatis ugnsbakas til krispig perfektion med citron och oregano. Vi gör också en smarrig tomatsallad med balsamvinäger och – så klart – en klassisk tzatziki.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Citron
2 st
Tomat
4 g
Medelhavets Pärla
1 st
Gurka
250 g
Laxfilé
(Innehåller Fisk)
75 g
Yoghurt
(Innehåller Mjölk)
500 g
Potatis
½ st
Vitlöksklyfta
12 ml
Balsamvinäger
(Innehåller Sulfiter)
½ g
Torkad oregano
50 g
Grekisk salladsost
(Innehåller Mjölk)
½ st
Rödlök
½ tsk
Salt till potatis
1 msk
Olja till dressing
½ msk
Olja till sallad
¼ tsk
Salt till sallad
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Halvera citron.
Skär potatis (oskalad) i 2 cm breda klyftor och placera dem på en plåt med bakplåtspapper.
Blanda med olivolja, citronsaft, oregano, salt och peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene.
TIPS: Använd flera plåtar om det blir för trångt
Under tiden, riv vitlök fint.
Riv gurka grovt, lägg den i en ren handduk och pressa ur så mycket vätska som möjligt.
Blanda gurka, yoghurt, vitlök, en nypa salt och peppar i en skål.
Smula salladsost i en liten skål.
Tillsätt Medelhavets Pärla, olivolja och en nypa peppar och vänd runt.
TIPS: Smula salladsost så fint som möjligt, så blir laxtäcket jämnare.
Torka av lax med hushållspapper.
Placera lax med skinnsidan ner på en plåt med bakplåtspapper och toppa med salladsost.
När det återstår 10 min av potatisens tillagningstid, tillaga lax i ugnen i 9–10 min, eller tills genomstekt.
TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.
Grovhacka tomat.
Finhacka rödlök.
Blanda rödlök, tomat, balsamvinäger, olivolja, salt och peppar i en skål.
Lägg upp lax, potatis och tomatsallad på tallrikar.
Servera med tzatziki.