Grekisk-inspirerad lax
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Grekisk-inspirerad lax

Grekisk-inspirerad lax

med citronrostad potatis och tzatziki

Till denna lyxiga laxrätt har vi hämtat inspiration från det grekiska köket. Laxen ugnssteks med ett täcke av smulad salladsost och medelhavskryddor och vår klyftpotatis ugnsbakas til krispig perfektion med citron och oregano. Vi gör också en smarrig tomatsallad med balsamvinäger och – så klart – en klassisk tzatziki.

Taggar:
Glutenfri
<650 kcal 2P-baserat
Allergener:
Fisk
Mjölk
Sulfiter

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
20 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

1 st

Citron

2 st

Tomat

4 g

Medelhavets Pärla

1 st

Gurka

250 g

Laxfilé

(Innehåller Fisk)

75 g

Yoghurt

(Innehåller Mjölk)

500 g

Potatis

½ st

Vitlöksklyfta

12 ml

Balsamvinäger

(Innehåller Sulfiter)

½ g

Torkad oregano

50 g

Grekisk salladsost

(Innehåller Mjölk)

½ st

Rödlök

Ingår inte i din leverans

½ tsk

Salt till potatis

1 msk

Olja till dressing

½ msk

Olja till sallad

¼ tsk

Salt till sallad

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)3119 kJ
Energi (kcal)745 kcal
Fett40.1 g
varav mättat10.8 g
Kolhydrater58.5 g
varav socker10.8 g
Protein38 g
Salt3.2 g

Instruktioner

Rosta potatis
1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).

Halvera citron.

Skär potatis (oskalad) i 2 cm breda klyftor och placera dem på en plåt med bakplåtspapper.

Blanda med olivolja, citronsaft, oregano, salt och peppar.

Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene.

TIPS: Använd flera plåtar om det blir för trångt

Gör tzatziki
2

Under tiden, riv vitlök fint.

Riv gurka grovt, lägg den i en ren handduk och pressa ur så mycket vätska som möjligt.

Blanda gurka, yoghurt, vitlök, en nypa salt och peppar i en skål.

Förbered salladsost
3

Smula salladsost i en liten skål.

Tillsätt Medelhavets Pärla, olivolja och en nypa peppar och vänd runt.

TIPS: Smula salladsost så fint som möjligt, så blir laxtäcket jämnare.

Ugnsstek lax
4

Torka av lax med hushållspapper.

Placera lax med skinnsidan ner på en plåt med bakplåtspapper och toppa med salladsost.

När det återstår 10 min av potatisens tillagningstid, tillaga lax i ugnen i 9–10 min, eller tills genomstekt.

TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Blanda tomatsallad
5

Grovhacka tomat.

Finhacka rödlök.

Blanda rödlök, tomat, balsamvinäger, olivolja, salt och peppar i en skål.

Servera
6

Lägg upp lax, potatis och tomatsallad på tallrikar.

Servera med tzatziki.