En "irish stew" är klassisk mysmat som värmer både kropp och själ. I vår variant använder vi nötfärs i stället för det traditionella lamm- eller nötköttet, så att middagen blir klar lite snabbare. Färsen får sällskap av morötter och haricots verts, och vi serverar grytan med varm baguette så du kan suga upp varenda droppe av den ljuvliga såsen!
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
225 g
Nötfärs
300 g
Potatis
8 g
Buljong
150 g
Haricots verts
1 st
Lök
2 st
Morot
1 st
Vitlöksklyfta
16 g
Majsstärkelse
2 st
Baguette
(Innehåller: Vete, Gluten)
1 st
Bladpersilja
20 ml
Sojasås
(Innehåller: Gluten, Soja)
¼ tsk
Salt till potatis
4 msk
Vatten till stärkelseblandning
1 msk
Olja till stekning
¼ tsk
Salt till kött
4 dl
Vatten till gryta
1 msk
Smör till sås
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Skär potatis (oskalad) i 2 cm stora bitar och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med en skvätt olivolja, salt och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 20–25 min eller tills gyllene.
Under tiden, finhacka lök.
Finhacka eller pressa vitlök.
Skär morot (oskalad) i 1 cm tunna skivor.
Ansa och halvera haricots verts.
Blanda vatten och majsstärkelse till en slät redning i en liten skål. Ställ åt sidan.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Tillsätt nötfärs, krydda med salt och stek i 4–5 min, eller tills brynt.
VIKTIGT: Köttfärsen är färdiglagad när den är genomstekt och utan inslag av rosa.
Tillsätt morot, lök och vitlök i stekpannan och stek i 2–3 min.
Tillsätt vatten, buljong, sojasås och en nypa peppar. Koka upp, sänk till meddelvärme och sjud i 10–12 min.
När det återstår 5–6 min av grytans tillagningstid, tillsätt haricots verts och rör ner redning och smör.
Koka klart, eller tills grönsakerna mjuknat och såsen tjocknat något.
Placera bröd direkt på ugnsgallret och värm i ugnen i 7–8 min, eller tills rostat och gyllene.
Finhacka persilja.
Lägg upp gryta i djupa tallrikar.
Toppa med rostad potatis.
Strö över persilja.
Servera med rostad baguette.