Kött, potatis och gurka! Tre ingredienser som är ytterst vanligt förekommande hos de flesta familjer. Kvällens recept innehåller alla tre, men vi har skapat ett recept som säkert kommer att överraska hela familjen med nya smakupplevelser! Vi steker kött, och sen låter vi den sjuda i en underbar citronbuljong. Potatisen rostar vi tillsammans med palsternacka, morötter och rödbetor. Gurkan använder vi till en fantastisk tzatziki.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
500 g
Potatis
1 st
Palsternacka
1 st
Rödbeta
1 st
Gurka
1 portionspåse
Dill
½ st
Citron
300 g
Fläskkotlett hel
75 ml
Yoghurt
(Innehåller Mjölk)
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
4 g
Vitlöksflörter
1 st
Morot
10 g
Sesamfrön
(Innehåller Sesam Kan innehålla Nötter, Jordnötter)
½ st
Vitlöksklyfta
½ tsk
Salt (steg 1)
½ dl
Vatten (steg 3)
¼ tsk
Salt (steg 3)
½ msk
Olivolja (steg 4)
¼ tsk
Salt (steg 2)
Värm ugnen till 240°C/220°C (varmluft).
Skär palsternacka (oskalad) i kvartar på längden.
Tärna potatis (oskalad), rödbeta (oskalad) och morot (oskalad) i 2 cm stora bitar.
Blanda rotfrukter, en skvätt olivolja, salt [1/2 tsk | 1 tsk] och peppar på en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper.
Rosta i ugnen i 20–30 min, eller tills gyllene och mjuka.
Medan rotfrukter rostas, grovhacka dill.
Skär citron [1/2 st, 2P] i klyftor.
Skär kött i bitar (3 per person) på en separat skärbräda, och krydda det med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och hälften av Vitlöksflörter.
Finhacka eller pressa vitlök [1/2 st, 2P].
Riv gurka grovt och pressa ur så mycket vätska som möjligt.
Blanda gurka, yoghurt, vitlök och dill i en skål. Krydda med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar.
Blanda vatten [1/2 dl | 1 dl], grönsaksbuljong, resterande Vitlöksflörter och en generös skvätt citronsaft i en ny liten skål.
Hetta upp olivolja [1/2 msk I 1 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek kött under omrörning i 3–4 min, tills brynt och genomstekt.
TIPS: Köttet är färdiglagat när det är utan inslag av rosa.
Sänk till medelvärme.
Häll ner citronbuljong i stekpannan, och sjud i 1–2 min.
Lägg upp kött, rostade rotfrukter och tzatziki på tallrikar.
Ringla citronbuljong över köttet.
Strö sesamfrön över rotfrukterna.
Servera med resterande citronklyftor.