Doppa smaklökarna i en het källa av bubblande tomatsås som tränger upp genom det sprödbakade parmesantäcket likt kokande vatten ur en gejser i Pinzolo. Proteinrika kidneybönor suger åt sig av balsamvinäger och chili innan det blir ett med resten av härligheterna. Servera med örtciabatta som rullat sig i persilja, olja och parmesan.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 paket
Morot
15 ml
Spenat
4 g
Oregano
1 g
Krossade tomater
1 paket
Balsamvinäger
(Innehållersulfiter)1.33 msk
Grönsaksbuljong
(Innehållerselleri)1 tsk
Finriven ost
(Innehållermjölk, ägg)1 dl
Kruspersilja
Lök
Chili flakes
Röd paprika
Kidneybönor
Vitlöksklyfta
Baguette
(InnehållerglutenKan innehållaKan innehålla spår av sesam)Smör*
(Innehållermjölk)Socker*
Vatten*
Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft. Skiva lök tunt. Finhacka paprika. Skala och riv morot. Finhacka vitlök. Plocka av oreganoblad [1/2 påse, 2 pers]. Skölj kidneybönor under kallt vatten. Finhacka persiljeblad.
Hetta upp en skvätt olivolja* i en stor stekpanna på medelhög värme. Fräs lök, paprika och morot i 5-6 min. Tillsätt vitlök, oreganoblad och en nypa chili flakes. Fräs i 1 min. Häll i krossade tomater och krydda med salt* och peppar*. Värm upp under omrörning tills såsen får en djupröd färg, 1-2 min.
Rör i kidneybönor, socker*, balsamvinäger, grönsaksbuljong och vatten* (se ingredienslistan) i stekpannan. Tillsätt spenat och smör*. Rör om tills smöret har smält och spenaten har sloknat något, 1-2 min. Krydda med salt* och peppar*. Ta stekpannan av värme och sätt åt sidan.
Medan grönsakerna tillagas, bryt baguetten [1/2 st, 2 pers] i mindre bitar. Blanda brödbitar, riven ost, persilja och en generös skvätt olivolja* ordentligt i en bunke. Krydda med en nypa salt* och peppar*.
Häll bönblandningen i en mellanstor ugnsform och toppa med örtkrutonger. Gratinera på översta hyllan i ugnen i 5-10 min, eller tills brödtopparna är krispiga och gyllenbruna.
Lägg upp de bakade bönorna i djupa tallrikar och hugg in!