Logga in
HelloFreshIconChevronRightSmallMatkasseIconChevronRightSmallGrilltips

Svenskarnas vanligaste grillfrågor

Svenskarnas vanligaste grillfrågor

Brukar dina gäster påpeka att du har mer att lära när de äter maten du så kärleksfullt grillat åt dem? Då har du kommit rätt. Vi har satt tänderna i de vanligaste grillfrågorna på nätet och bett våra kockar bena ut frågetecknen. Här bjuder de på några heta tips så att du slipper känna dig rökt framför grillen i sommar.

Brukar dina gäster påpeka att du har mer att lära när de äter maten du så kärleksfullt grillat åt dem? Då har du kommit rätt. Vi har satt tänderna i de vanligaste grillfrågorna på nätet och bett våra kockar bena ut frågetecknen. Här bjuder de på några heta tips så att du slipper känna dig rökt framför grillen i sommar.

De vanligaste grillrelaterade sökningarna baserat på sökvolym per månad

Genomsnittligt antal grillrelaterade sökningar jämfört med grillrelaterade sökningar under högsäsong

De flesta grillar på sommaren när de skandinaviska vädergudarna visar sig från sin bästa sida, och detta märks tydligt när man tittar på sökfrasen "hur grillar man" som gick upp med 233% i juni 2020. Så här har antalet sökningar ökat i maj, juni och juli för följande söktermer:

Svenskarnas vanligaste frågor om grillning

Här är de 10 vanligaste frågorna svenskarna ställer sig när de planerar sin grillkväll.

Hur tillagar man pizzadeg på grillen?

Förbered pizzadegen och se till så att grillen är varm (du ska inte kunna hålla handen över gallret längre än 2 sekunder). Placera den runda pizzadegen på en lätt mjölad plåt utan kanter eller en pizzaspade och låt degen glida ner på det varma gallret. Stäng locket och låt grilla i 2 minuter tills pizzabotten börjar bli brun och översidan får bubblor med luft. Ta bort pizzadegen med plåten, lägg på dina toppings, och för tillbaka pizzan på grillen där du låter den tillagas i ytterligare 2-3 minuter. Ta av pizzan från grillen när osten börjar bubbla, då är den färdig!

Hur grillar man lax i folie?

Om du inte vill grilla din lax direkt på grillen kan du linda in laxen i folie. Placera oljad och kryddad lax på en fyrkant av folie. Vik folien löst runt laxen så att det finns utrymme för värme att cirkulera, men se till så att kanterna är tätt förseglade så att värmen inte åker ut. Placera på medelhög värme på en täckt grill och grilla i 13-16 minuter. Vrid foliepaketet efter hälften av tiden. Ta bort från grillen när laxen flagnar enkelt.

Hur tänder man en grill?

Börja med att sätta fyr på din trogna sommarvän. Har du en kolgrill? Placera den på en plan yta och lägg i grillkol tillsammans med hopskrynklat tidningspapper. Häll på lite tändvätska och använd en lång tändsticka för att tända så att du inte bränner dig. Låt grillen vara i 20-30 minuter tills kolen blivit vit - då kan du börja grilla.

Hur grillar man potatis i folie?

Skär potatisarna i ca 0,5 cm tjocka skivor och placera dem tillsammans med några skivade lökar i mitten av foliepaketet. Lägg på smör och kryddor innan du viker ihop foliepaketet och lägger det direkt på grillen. Vänd emellanåt och grilla tills potatisen är mjuk, ungefär 30 minuter.

Hur länge ska man grilla kycklingfilé?

Värm upp grillen till medelhög värme och olja grillen lätt så att inte kycklingen fastnar. Grilla kycklingfiléen i 6-10 minuter på ena sidan. Vänd sedan och grilla tills den är genomgrillad. När du skär i kycklingen bör juicerna rinna ut och köttet ska vara helt vitt.

Hur grillar man halloumi?

Börja med att skära din halloumi i tjocka bitar; om du skär halloumin för tunt kan den falla isär på grillen. Grilla osten i cirka tre minuter per sida eller tills osten börjar bli gyllenbrun. Undvik att grilla halloumin för länge för att behålla ostens svampiga struktur.

Vilken grilltemperatur bör kycklingfilé ha?

Grillad kycklingfilée bör ha en innertemperatur på 72° för att kycklingen ska bli ordentligt tillagad. Testa temperaturen med en termometer och kontrollera att köttet är vitt innan det serveras.

Kan man grilla en hel kyckling på grillen?

Hemligheten till att få din hela kyckling saftig och god på grillen är att använda indirekt värme. Med hjälp av indirekt värme rostas kycklingen perfekt utan att bränna skalet. Börja med att värma upp grillen till 200° och lägg på hela kycklingen på gallret. Låt kycklingen ligga på grillen i 1 timme och 45 minuter, men kolla till den var femtonde minut och rotera 90 grader om den börjar bli brun. När kycklingens innertemperatur nått 82° grader är den klar!

Hur grillar man fläskytterfile?

Börja med att marinera din fläskfilé ett par timmar för att ge köttet extra smak. Eller så kan du gnugga salt och kryddor på köttet. Avlägsna först bindvävnad på köttet med en kniv för att förhindra att filén blir seg. Börja med att värma upp en sida av grillen till hög temperatur med locket på innan du börjar grilla fläskytterfilén. Placera köttet på den varma grillen, sätt på locket och låt grilla i 5-7 minuter på varje sida. Vänd bara på köttet en gång. Om fläskytterfilén börjar bli svart, flytta den till den mindre varma sidan och vänta tills temperaturen når 140-145 grader (håll koll med en digital termometer).

Hur grillar man oxfile?

Krydda köttet och gnugga med olja. Grilla varje sida av oxfilén i 5 minuter över den varma delen av grillen. Flytta till den mindre varma delen och grilla under lock i ytterligare 20-30 minuter för medium rare. Tiden varierar beroende på oxfilén storlek, så använd en digital termometer för att kontrollera att köttet är genomgrillat. Låt stå i 10-15 minuter innan servering.

Redo att ta din grillning till nästa nivå?

Redo att ta din grillning till nästa nivå?

Mellan juni och augusti levererar vi rykande goda grillrecept till din dörr - oavsett om den dörren är hemma eller i din sommarstuga. Du får samma färska ingredienser som du alltid får, den enda skillnaden är att recepten är anpassade för varma sommarkvällar vid grillen.

Mellan juni och augusti levererar vi rykande goda grillrecept till din dörr - oavsett om den dörren är hemma eller i din sommarstuga. Du får samma färska ingredienser som du alltid får, den enda skillnaden är att recepten är anpassade för varma sommarkvällar vid grillen.

Beställ nu
Om undersökningen:
Månatlig genomsnittlig sökdata och säsongstoppar samlades in med hjälp av Google sökordsplanerare. All data är baserad på sökningar på svenska från användare i Sverige.
Om HelloFresh:
Med HelloFreshs matkasse kan sätta ihop din veckomeny precis som du vill och byta recept när som helst. Välj fritt bland 18 nya måltider varje vecka och blanda svenska klassiker med internationella godbitar från världens kök. Hoppa över, pausa eller avsluta din prenumeration när du vill - vi har ingen bindningstid.
© HelloFresh 2022