HelloFreshIconChevronRightSmallMatkasseIconChevronRightSmallGrilltips
HelloFresh Logo

Grilltips - Sveriges vanligaste grillfrågor

Känner du att du behöver finslipa grilltekniken inför den kommande grillsäsongen? Då har du kommit rätt. Vi har kollat upp de vanligaste frågorna om hur man ska grilla rätt och bett våra kockar reda ut frågetecknena. De bjuder även på några riktigt heta tips så att du kan känna dig helt självsäker vid grillen i sommar.
Känner du att du behöver finslipa grilltekniken inför den kommande grillsäsongen? Då har du kommit rätt. Vi har kollat upp de vanligaste frågorna om hur man ska grilla rätt och bett våra kockar reda ut frågetecknena. De bjuder även på några riktigt heta tips så att du kan känna dig helt självsäker vid grillen i sommar.
<h2>Upptäck de mest smakrika BBQ-recepten till din staycation</h2>

Upptäck de mest smakrika BBQ-recepten till din staycation

Sommaren närmar sig med stormsteg och det är dags att damma av grillen och gräva fram tången. Precis runt hörnet väntar långa sommarkvällar med vänner, familj och väldoftande matos från grillen. Kanske är du en av många svenskar som ska stanna hemma i sommar under semestern och njuta av lugnet som endast ditt trygga hem kan ge. Här kan du läsa om våra bästa tips för att se till att din grillsäsong kommer igång utan problem, och hur du kan uppleva semesterkänslan och restaurangkvalitet hemma i din trädgård. Grillsäsongen är alltid lika efterlängtad, men kan också vara lite förutsägbar. Behöver du också lite grill-inspiration? Läs vidare här och ta del av HelloFreshs smarta tips för grillning.
<h2>Förberedelse är A och O när du grillar</h2>

Förberedelse är A och O när du grillar

När du ska grilla går själva tillagningen ganska snabbt – därför är det alltid smidigt att förbereda så mycket som möjligt innan du ens tänder grillen. Marinera och låt köttet vila dagen innan, samt förbered alla grönsaker till salladen innan du sätter igång med grillandet. Ju mer du kan förbereda på förhand, desto smidigare blir hela grillningen. Slipp stressa fram och tillbaka mellan grillen och köket genom att göra det du kan innan köttet eller olika typer av fisk åker ner på grillgallret.

Smarta tips och tricks att komma ihåg när du ska grilla

Har alla dina befintliga recept för grillningen blivit lite för vardagliga? Saknar din biff eller fisk det där lilla extra som ett urval av örter kan ordna? Eller vet du inte vilka grönsaker som smakar bäst grillade? Läs vidare här när HelloFresh serverar de bästa tipsen och tricksen till sommarens inspirerande grillfester.
<h2>Hur mycket kött behöver jag per portion för grillning?</h2>

Hur mycket kött behöver jag per portion för grillning?

Är dina gäster riktiga köttälskare eller är de mer inne på "less is more"-tänket när det kommer till kött? Vi förstår att det kan vara svårt att räkna ut hur mycket kött varje person ska ha när ni ska äta grillat.

Som en tumregel kan du dock tänka att en portion mat bör vara mellan 400 och 700 gram. Sedan beror det på vilken sorts mat som serveras som avgör hur stor del som bör vara kött. Det räcker till exempel ofta med 150 gram kött om du serverar sallad och potatis vid sidan av.
<h2>Hur varm kan en grill bli och vilken temperatur är bäst?</h2>

Hur varm kan en grill bli och vilken temperatur är bäst?

Förvärm din grill 15 till 25 minuter innan du börjar laga mat för att se till att den når rätt temperatur för tillagning, samt för att göra dig av med eventuella bakterier på grillgallret.

Matlagning med hög värme är bäst i intervallet 230°C till 280°C, vilket innebär att du kan hålla handen cirka 12 cm ovanför grillgallret i två till fyra sekunder. Om du inte kan hålla handen där i minst två sekunder är grillen för varm och du bör vänta en stund till innan du börjar laga mat.
<h2>Hur länge ska jag grilla kycklingfilé?</h2>

Hur länge ska jag grilla kycklingfilé?

Värm upp grillen till medelhög värme och olja in grillgallret lätt så att inte kycklingen fastnar. Grilla kycklingfiléen i 6-10 minuter på ena sidan. Vänd sedan och grilla tills filén är genomgrillad. När du skär i kycklingen bör köttsaften rinna ut och insidan ska vara helt vit.

Grillad kycklingfilée bör ha en innertemperatur på 72° för att kycklingen ska vara säker att äta. Kontrollera temperaturen med en köttermometer och kontrollera att köttet är helt vitt innan servering.
<h2>Vilket kött är bäst att grilla?</h2>

Vilket kött är bäst att grilla?

Letar du efter nya spännande grillrecept? Det finns idag många grillrecept för kyckling, stek och fisk, men du kan även hitta mer hälsosamma alternativ för grillning. Tänk på dessa hälsosamma ersättningar nästa gång du planerar grillat till middag:

Ersätt nötköttet i burgaren med kycklingfärs. Skippa köttet helt och prova en hamburgare med portabellosvamp eller svarta bönor. Grilla räkor och dina favoritgrönsaker i folie. Har du en pizzasten kan du prova att laga pizza på grillen med massa grönsaker.
<h2>Vad kan jag grilla utomhus?</h2>

Vad kan jag grilla utomhus?

Svaret på den frågan är: Nästan allt som hjärtat begär. Nästan allt smakar faktiskt bättre när det blir tillagat på grillen. Du kan till och med laga en smarrig efterrätt på grillen med banan eller persikor och choklad – möjligheterna är oändliga. Så tänd grillen och njut av härliga sommarkvällar med flera goda grillrecept från HelloFresh.
HelloFresh Logo

Redo att ta din grillning till nästa nivå?

Mellan juni och augusti levererar vi rykande goda grillrecept till din dörr - oavsett om den dörren är hemma eller i din sommarstuga. Du får samma färska ingredienser som du alltid får, den enda skillnaden är att recepten är anpassade för varma sommarkvällar vid grillen.
Mellan juni och augusti levererar vi rykande goda grillrecept till din dörr - oavsett om den dörren är hemma eller i din sommarstuga. Du får samma färska ingredienser som du alltid får, den enda skillnaden är att recepten är anpassade för varma sommarkvällar vid grillen.
Om undersökningen:
Månatlig genomsnittlig sökdata och säsongstoppar samlades in med hjälp av Google sökordsplanerare. All data är baserad på sökningar på svenska från användare i Sverige.
Om HelloFresh:
Med HelloFreshs matkasse kan sätta ihop din veckomeny precis som du vill och byta recept när som helst. Välj fritt bland 18 nya måltider varje vecka och blanda svenska klassiker med internationella godbitar från världens kök. Hoppa över, pausa eller avsluta din prenumeration när du vill - vi har ingen bindningstid.