Så lagar vi mat hemma

Så lagar vi mat hemma

Nu introducerar vi vårt index för matlagning - en djupdykning i hur vi förbereder, lagar och äter våra middagar hemma baserat på vår egen data och de senaste trenderna.

Nu introducerar vi vårt index för matlagning - en djupdykning i hur vi förbereder, lagar och äter våra middagar hemma baserat på vår egen data och de senaste trenderna.

De mest populära köken

Tillagningstid

Vilka proteiner föredrar vi?

Val av kolhydrater

De mest populära köken

Tillagningstid

Vilka proteiner föredrar vi?

Val av kolhydrater

Vad äter svenskarna?

Om man jämför september 2020 med september 2019 kan vi tydligt se att suget efter exotisk och annorlunda recept från alla världens hörn ökat hos svenskarna. Efterfrågan på asiatiska recept steg med 7.93% medan 3,81% av alla rätter som beställdes hos HelloFresh var indiska. Amerikanska rätter ökade också i popularitet till 2,45%.

Skandinavisk mat kom trea över en tremånadersperiod men tog i augusti ett språng upp till andra plats.

De mest populära köken

Det asiatiska köket är populärast hos HelloFreshs kunder i Sverige, och om vi tar en titt på bilden på sidan från Google Trends verkar thaimat stå allra högst i kurs i de svenska stugorna.

Njut av snabbare och godare middagar

Den genomsnittliga tiden vi spenderar på att laga middag har sjunkit från 37 minuter 2019 till bara 31 minuter 2020, vilket tyder på att vi letar efter snabbare recept och tillbringar mindre tid i köket.

Detta återspeglas också tydligt i vad svenskarna söker efter på Google. Varje månad görs det i genomsnitt 5 500 sökningar på “vardagsmat", 3 500 på ‘"snabb middag" och 3000 på "enkla recept”.

När familjelivet återgår till det normala efter semestern visar siffrorna tydligt att vi letar efter enkla recept som går snabbt att laga. Sökningar för “vardagsmat", "enkel vardagsmat" och "vardagsmat recept" ökade alla i september när sommarlovet nått sitt slut och vardagsrutinerna gjort comeback.

Vegetariskt eller kött?

Mellan juni och september 2020 var kyckling svenskarnas favoritproteinkälla med vegetariska alternativ på andra plats. Om man jämför september 2019 med september 2020 har dock populariteten för vegetariska läckerheter vuxit snabbare än för kycklingrätter.

I september 2020 beställdes 11% fler kycklingrätter hos HelloFresh än året innan medan vegetariska rätter ökade med 16%.

Ökning av vegetariska sökningar

Generellt sett verkar det som om vegetarianer tittar utanför de svenska gränserna när de letar efter inspiration.

En snabb titt på statistiken över Google-sökningar visar att “vegetarisk pastasås” gått upp med hela 120% och att sökningar efter “vegetarisk lasagne”, “vegetarisk tacos” och “vegetarisk chili con carne” ökat med 100%.

Potatis och ris är på uppgång

Potatis är en klassiker i de svenska hemmen som fortfarande dominerar i popularitet om man tittar på perioden mellan juni och september 2020. Mellan september 2019 till september 2020 ser man dock en ökad efterfrågan på risbaserade rätter - beställningar av recept med basmatiris ökade då med 10,70% jämfört med året innan.

Även om italiensk mat fortfarande är ett av de mest populära valen för HelloFreshs kkunder i Sverige har populariteten för recept som innehåller penne-pasta minskat med 5,57%. Detta trots att antalet sökningar på nätet efter pasta inte förändrats nämnvärt.

Metod

När vi har satt ihop vårt index för matlagning har vi använt interna data baserad på receptval gjorda av kunder hos HelloFresh Sverige. Den jämför en tremånadersperiod, vecka 27 till vecka 39 2020 (29 juni - 27 september) och vecka 27 2019 till vecka 39 2019 (1 juli - 29 september 2019).

Kompletterande data inkluderades för att ge en bredare bild av Sveriges mattrender. Sökvolymer baseras på det genomsnittliga antalet sökningar per månad för en sökfras/ett sökord med hjälp av data från Ahrefs. Ökningar i sökningar hittades med hjälp av data från Google Trends under tremånadersperioden 29 juni - 27 september 2020. All data är specifik för Sverige.

© HelloFresh 2021

      Sugen på att vidga dina kulinariska vyer?

      Kontakta oss