De mest sökta grillfrågorna i Sverige

De mest sökta grillfrågorna i Sverige

Brukar dina gäster påpeka att du har mer att lära när de äter maten du så kärleksfullt grillat åt dem? Då har du kommit rätt. Vi har analyserat de vanligaste grillfrågorna på nätet och bett våra kockar att besvara dem. Här bjuder de på några heta tips för att förvandla grillkvällen till ett sprakande fyrverkeri av njutning.

Brukar dina gäster påpeka att du har mer att lära när de äter maten du så kärleksfullt grillat åt dem? Då har du kommit rätt. Vi har analyserat de vanligaste grillfrågorna på nätet och bett våra kockar att besvara dem. Här bjuder de på några heta tips för att förvandla grillkvällen till ett sprakande fyrverkeri av njutning.

De populäraste grillfrågorna efter genomsnittlig månatlig sökvolym

Genomsnittligt antal sökningar jämfört med högsta antal sökningar efter grillfrågor

De flesta grillar på sommaren, när de skandinaviska vädergudarna visar sig från sin bästa sida. Så här har antalet sökningar ökat i juni och juli för följande söktermer:

Hur tänder man en grill?

Börja med att sätta fyr på din trogna sommarvän. Har du en kolgrill? Placera den på en plan yta och lägg i grillkol tillsammans med hopskrynklat tidningspapper. Häll på lite tändvätska och använd en lång tändsticka för att tända så att du inte bränner dig. Låt grillen vara i 20-30 minuter tills kolen blivit vit - då kan du börja grilla.

Hur grillar man fläskytterfilé?

Börja med att marinera din fläskfilé ett par timmar för att ge köttet extra smak. Eller så kan du gnugga salt och kryddor på köttet.

Avlägsna först bindvävnad på köttet med en kniv för att förhindra att filén blir seg. Börja med att värma upp en sida av grillen till hög temperatur med locket på innan du börjar grilla fläskytterfilén.

Placera köttet på den varma grillen, sätt på locket och låt grilla i 5-7 minuter på varje sida. Vänd bara på köttet en gång. Om fläskytterfilén börjar bli svart, flytta den till den mindre varma sidan och vänta tills temperaturen når 140-145 grader (håll koll med en digital termometer).

Hur grillar man halloumi?

Börja med att skära din halloumi i tjocka bitar; om du skär halloumin för tunt kan den falla isär på grillen. Grilla osten i cirka tre minuter per sida eller tills osten börjar bli gyllenbrun. Undvik att grilla halloumin för länge för att behålla ostens svampiga struktur.

Hur grillar man entrecôte?

Ta ut entrecôten ur kylen 15-30 minuter innan du grillar den, annars kan köttets utsida tillagas snabbare än insidan. Krydda entrecôten efter smak med salt och peppar.

Placera köttet på en grill med hög värme och vänd det bara en gång. Hur länge du grillar entrecôten beror på hur tjockt köttet är och hur du vill ha det. Om köttet är 1,5 cm tjockt bör det grillas i ungefär 1,5-2 minuter på varje sida om du vill ha det rare och 2-3 minuter på varje sida om du föredrar det medium rare.

Eftersom entrecôte är marmorerat kött blir det oftast bäst om du serverar den medium rare eller medium. Låt köttet vila en stund efter du har grillat färdigt.

Hur grillar man oxfilé?

Låt oxfilén stå 30 minuter i rumstemperatur innan du lägger det på grillen. Under tiden förbereder du genom att värma upp ena sidan av din grill på hög värme med locket stängt. Detta skapar direkta och indirekta värmezoner som ger dig mer kontroll när du grillar.

Krydda köttet och gnugga med olja. Grilla varje sida av oxfilén i 5 minuter över den varma delen av grillen. Flytta till den mindre varma delen och grilla under lock i ytterligare 20-30 minuter för medium rare. Tiden varierar beroende på oxfilén storlek, så använd en digital termometer för att kontrollera att köttet är genomgrillat. Låt stå i 10-15 minuter innan servering.

Hur länge ska man grilla fisk i folie?

Att grilla fisk i folie är ett gammalt knep som fortfarande funkar. Innan du börjar grilla, värm upp ena sidan av grillen till hög värme med locket stängt. När grillen är varm grillar du fisken på den varma sidan för att låta fisken ångkokas inuti folien. Se till att hälla i lite vätska i foliepaketet för att ånga fisken och hålla den fuktig. Grilla i cirka 10 till 15 minuter tills fisken är helt ogenomskinlig och tillagad.

Hur grillar man lax?

Börja med att borsta rumstempererad lax med vegetabilisk olja på båda sidor och krydda efter smak. Placera laxskinnet nedåt mot kanten av grillen, bort från huvudvärmen. Grilla i 7-8 minuter tills laxen är ogenomskinlig halvvägs upp. Vänd laxen och grilla i ytterligare 3-4 minuter tills den är helt ogenomskinlig.

Hur grillar man hamburgare?

Placera kylda hamburgare på en grill med hög värme och grilla i 4-5 minuter på varje sida. Tryck inte ner burgarna med din spatel, då försvinner juicen och dina hamburgare blir torra. Om burgarna börjar falla isär kan det vara ett tecken på att de grillats för länge.

Hur länge ska man grilla lax i folie?

Om du inte vill grilla din lax direkt på grillen kan du linda in laxen i folie. Placera oljad och kryddad lax på en fyrkant av folie. Vik folien löst runt laxen så att det finns utrymme för värme att cirkulera, men se till så att kanterna är tätt förseglade så att värmen inte åker ut. Placera på medelhög värme på en täckt grill och grilla i 13-16 minuter. Vrid foliepaketet efter hälften av tiden. Ta bort från grillen när laxen flagnar enkelt.

Hur länge ska man grilla kycklingfilé?

Värm upp grillen till medelhög värme och olja grillen lätt så att inte kycklingen fastnar. Grilla kycklingfiléen i 6-10 minuter på ena sidan. Vänd sedan och grilla tills den är genomgrillad. När du skär i kycklingen bör juicerna rinna ut och köttet ska vara helt vitt.

Redo att ta din grillning till nästa nivå?

Redo att ta din grillning till nästa nivå?

Under 6 veckor kan du välja grillrecept i din kasse och få allt du behöver för grillfesten levererat till din dörr. Du får samma färska ingredienser som du alltid får, den enda skillnaden är att recepten är anpassade för varma sommarkvällar vid grillen.

Under 6 veckor kan du lägga till grillrecept i din kasse och få allt du behöver för grillfesten levererat till din dörr. Du får samma färska ingredienser som du alltid får, den enda skillnaden är att recepten är anpassade för varma sommarkvällar vid grillen.

läs mer